Širokobriješki gimnazijalci ”Na kavi s književnikom” Antom Kraljevićem

”S obzirom na to koliko nagrada osvajaju na književnim natječajima učenici Gimnazije fra Dominika Mandića, nadam se da nije nerealno očekivati da se među vama pojavi neki novi Šimić, Bubalo, Kordić, Sopta, Penavić ili Kraljević,” rekao je predsjednik širokobriješkog ogranka Matice hrvatske Gojko Jelić ”Na kavi s književnikom” Antom Kraljevićem.

Prvi ovakav susret organizirala je Matica hrvatska u četvrtak u prostorijama knjižnice Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu, a na manifestaciji je bilo najviše učenika.

Tom prigodom predsjednik Jelić uručio je najnovija matičina izdanja ravnatelju Gimnazije Miri Bošnjaku koji se zahvalio svima koji su organizirali i na bilo koji način sudjelovali u ovome zanimljivom kulturnom događaju ističući kako je njegova škola uvijek otvorena aktivnostima koji promiču prave vrijednosti.

Zahvaljujući članovima recitatorske sekcije: Ani Mikulić, Anđeli Soldo, Dijani Bošnjak, Barbari Bubalo, Klari Bokšić, Petri Galić, Ani Planinić i Ani Skoko, te njihovim voditeljicama Mireli Lovrić i Ani Skoko, učenici su se upoznali i razgovarali s pjesnikom, pripovjedačem i rječničarem Antom Kraljevićem, Širokobriježaninom sa zagrebačkom adresom.

Pročitali su pjesme ”Jur nijedna oka klaka”, ”Pivali su gange Posušani”, ”Litanije sv. Europe” i ”Hrvatska opća teorija relativnosti” iz Kraljevićevih zbirki ”Kuća višeglasja” i ”Chiarina pisma”, te ulomke iz zbirki priča ”Iskonice” i ”Kada ptice ne pivaju”. Recitacije je na gitari popratio Ante Pavković. Izbor iz Kraljevićevih djela napravila je Blanka Kraljević.

O Kraljevićevu najznačajnijem djelu ”Ričniku zapadnoercegovačkoga govora” doznali su od samog autora koji im je predstavio način na koji je djelo nastajalo i progovorio o svim poteškoćama preko kojih se do njega došlo. Završni dio druženja protekao je u izravnom kontaktu s književnikom Kraljevićem koji je strpljivo odgovarao na brojne upite znatiželjnih učenika.

”U opuštenoj atmosferi i druženju uz šalicu kave učenici su u knjižnici ispunjenoj do posljednjeg mjesta mogli doživjeti jedno novo i neprocjenjivo iskustvo i na jedan drukčiji način i s drugim pristupom doživjeti književnost i kao i sve što ona sa sobom nosi i što nam pruža” navode organizatori.

Organizatori se nadaju da će ovakva povremena druženja, dosad neuobičajena u Širokom Brijegu, uz dobru organizaciju, kvalitetan odabir gostiju i odgovarajuću posjetu pridonijeti popularizaciji čitanja i boljeg upoznavanja domaćih već afirmiranih književnika i njihovih književnih ostvarenja.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.