Širokobriješka crkva dobit će velebne spomen orgulje

Franjevački samostan i župa Široki Brijeg krenuli su, uz pomoć donatora, u projekt postavljanja novih spomen orgulja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koji bi trebao biti okončan 2025. godine.

Planirano je da spomen orgulje budu postavljene na kor širokobriješke crkve povodom 120. obljetnice izgradnje crkve i 80. godišnjice ubojstva hercegovačkih franjevaca.

Osnovna ideja novih orgulja jest instrument sa 66 registara koji predstavlja svakog ubijenog fratra, te svaki registar predstavlja glas ubijenog fratra. Orgulje će graditi Orguljarstvo Škrabi iz Slovenije. Rok izrade je 18 mjeseci, te se nadamo ovaj projekt i završiti 2025. godine, navode iz Franjevačkog samostana i župe Široki Brijeg.

Postojeće orgulje zagrebačke tvrtke Heferer 1964. godine instalirane su u ovu crkvu privremeno. Njihova prvotna adresa bila je crkva sv. Franje u Čapljini.

Sadašnje stanje je takvo da su dotrajale, često se kvare, te nisu građene niti prilagođene za naš crkveni prostor. Rekonstrukcija postojećih orgulja koje su u izrazito lošem stanju, a po svojoj dispoziciji ne korespondiraju prostoru širokobriješke crkve, nije trajno rješenje.

Gradnjom vrhunskog glazbenog instrumenta pridonijet ćemo prijeko potrebitom opremanju crkve, ali još više imat ćemo jedinstven spomenik-instrument ubijenim hercegovačkim fratrima. Ovo će bit uzvišen spomen na ubijene fratre. Orgulje služe u liturgiji upravo kao što su ubijeni fratri bili liturzi i službenici liturgije. Nove orgulje koje će svojom dispozicijom odgovarati prostoru Didakove bazilike, pridonijet će kulturološkom značaju Širokog Brijeg, te će otvoriti i nove doživljaje crkvene glazbe i bogoslužja, a isto tako i otvaraju mogućnost organiziranja koncerata i usavršavanja glazbenika, navode širokobriješki franjevci.

(www.jabuka.tv)

37 komentara

 • Želim napraviti kuću, nešto skromno za života, ne mora biti nešto veliko, jel itko spreman da bude donator, sutra pomognemo nekome drugome, “svi za jednoga, jedan za sve”

 • Za Tvit
  Zašto jedeš unaprijed gov.a kad će brzo bit burek pečen.Sad kao ti pametan..bas si majmun s takvim komentarom i otkuda znaš unaprijed šta će ko napisati.Zajedljiv si i zaguljen.

  • Šta je tebi od značaj ?? Možda kladionica? Možda rakijica? pravite kućetine na tri kata ko da je to od značaja, pravite ceste ko da je to od značaja ta možeš s magaretom se spustiti u Široki i kupiti 5kg brašna,soli i natraga u brdo….

 • Super da se vežu za obljetnicu crkve.

  Nepotrebno da se vežu za fratre. Ubijan je i narod. Crkva je više narodska nego fratarska. Gradili su je moja dva pradjeda i jedan djed. Nepotrebne forsiranje.

  Pokojnim fratrima mučenicima (iako se sada forsira naziv “pobijeni” – koji je istinit, ali je prost i neprikladan) se može držati sjećanje i čast na mnoge druge načine. Orgulje su morale ići iznad svega.

  • Ti si propisno dosadan sa ovim komentarima, na svaku vijest o pobijenim fratrima ti pričaš istu priču, ubijan je i narod. Pa tko je rekao da nije, uzmi malo stvar u svoje ruke, napravi neku inicijativu i napravi nešto u čast tog naroda. Uostalom imaš u svakom selu spomenik žrtvama drugog svj.rata, a i spomen obilježje na Bilama je svjetovnog oblika iako su fratri glavni inicijatori i te ideje. Uostalom fratri se na pravi način bore da se žrtva naših fratara postavi na pravo mjesto u Crkvi.

 • Fratarsko hadezovska kasta kad hoće da obezvrijedi mišljenje i stav određenog dijela puka samo počne poistovjećivati kladioničarsku bolest sa normalnim stavovima ljudi.
  Nitko u Širokom nije sigurno protiv Boga,niti protiv crkve.
  Izdizanje bilo kojeg fratra iznad crkve i naroda vodi ka idolopoklonstvo
  Osobno nisam ni protiv orgulja samo mislim da previše traže materijalnog a sami nedaju ništa ni za kog.
  Ako se drže primitivnih običaja čitanja koje dao stoju neka pokažu narodu kome su oni dali dio materijalnog.
  O duhovnom neću jer nisam dostojan .

 • Sve je to lipo i za čut i vidit i dobro je da ima bogatih i svjesnih ljudi,koji vjerojatno mogu i hoće pomoći crkvi.Onih drugih je puno više..
  Samo jedno moram primjetit a to je ono spomen obilježlje na Bilama, i tamo mu nikako nije misto pa nek ovaj ili onaj pratar,intelektualaca, neznalac ili slučajni promatrač goni svoje do mile volje..
  TO JE PO MENI IDEJA IZ STROGO JUGOSLAVENSKIH NEOKOMUNISTIČKIH /POD KRINKOM NEOLIBERALIZMA I SLOBODE JAVNOG ISTUPANJA-ideja koja je mogla poteći isključivo iz prosrbijnaskih krugova slizanih s onim našim ljubiteljima te iste politike/čović i kompanija,/kako bi zamaskirali, razvodnili i obezvrjedili onu stvarnu žrtvu hrvatskog naroda, vojnika, civila, ustaša i domobrana ,koji svoje kosti ostaviše na više od 1600. stratišta diljem Slovenije, Hrvatske , BOSNE I Hercegovine i manjim djelom Vojvodine koja nikada do drugog svjetskog rata , odnosno poraća , nije pripadala Srbiji niti je bila njenim djelom.
  Imati tisuće poznatih i sam Bog zna koliko još nepoznatih stratišta na kojim je ubijeno i nestalo više od pola milijuna Hrvata a-praviti spomen groblje tamo gdi nitko od njih nije stradao nije samo promašena ideja nego je to potpuno apastraktno, devijantno ideološko antihrvatski projekt koji je mogao poteći samo i isključivo iz antihrvatskih krugova i centara moći, koji, bili oni u Mostaru ili Beogradu, služe jednom istom cilju a to je s vremenom i s neumitnim odmakom i prolaskom vremena zamračiti i izbrisati iz kolektivne memorije hrvatskog naroda svijest o pokolju ili genocidu nad hrvatskim narodom u turbulentinim vremenima dr.sv.rata i poraća i baciri ga i posvemažnji zaborav nudeći novim generacijama jednu instant verziju komunističke varke koja će nuditi lažnu sliku o stradanju jdnog naroda i pokolju njegove vojske nakon svršetka rata kad je trebao doći mir a ne pokolj nad jednim narodom koji i danas uporno čini i ponavlja iste grješke..

 • Fratri su uvijek uz svoj narod. Narod je uz HDZ i HNS. Znači fratri su s kim je i narod. Točka. Dugo će vam trebati da razdvojite narod i fratre, sotona uvijek djeluje, narod se bori koliko može. Dosta je bilo 50 godina sotone i titini ovaca. Narod je progledao i imamo svoju vlast. Sa njima je u našim krajevima sve procvjetalo. Lijan je pokušao na crkve postaviti troja vrata, pretvoriti ih u džamije i manastire. Nije uspjelo ni Titi. U narodu uvijek ima dobra da nadvladaju zlo. U ZŽH ima toliko posla i Bogu hvala na tom. Želim svim županijama da bude dobro kao i nama i da Hrvati ne odlaze.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.