Široki Brijeg: Živko Ključe predstavio zbirku “Majci Božjoj kraljici Hrvata”

Notna zbirka skladatelja Živka Ključe pod naslovom “Majci Božjoj kraljici Hrvata” predstavljena je u četvrtak u Širokom Brijegu.

Predstavljanje u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg organizirao je Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, a održano je u četvrtak u večernjim satima.

U programu predstavljanja sudjelovali su fra Miljenko Stojić, doc. Blaženko Juračić, prof. Zdenka Leženić i sami autor.

Za glazbeni ugođaj pobrinule su se ženska klapa “Arja” iz Mostara te muška klapa “Dobrkovići“, klape koje je osnovao Živko Ključe. Voditeljica programa bila je Višnja Spajić.

Inače, Živko Ključe rođen je 1955. pokraj Opuzena i hrvatski je kontrabasist, melograf, pedagog i skladatelj.

Ulaže napore oko očuvanja glazbene baštine doline Neretve, prikupljajući i zapisujući stare napjeve, kako svjetovne tako i crkvene. Objavio je notno izdanje s vlastitim skladbama pod nazivom “Moja ispovid”. Umjetnički je voditelj i osnivač nekoliko klapa. Kao skladatelj višestruko je nagrađivan na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Notna edicija marijanskih pjesama još je jedan dokaz plodnosti njegova stvaralaštva. Vješto pero maestra Ključe posvetilo se marijanskim napjevima pokazujući širinu skladateljeva glazbenog interesa. Skladateljskim perom maestra Ključe više od dvadesetak odabranih, vjernicima dobro znanih napjeva, kao i skladateljevih autorskih skladbi odzvanja klapskim zvukom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.