Široki Brijeg uređuje zapadni ulaz: Srušena jedna od “Soptinih kuća”

U Ulici Antuna Mihanovića u Širokom Brijegu u utorak se intenzivno radilo na u uređenju prostora poznata pod nazivom “Soptine kuće”.

Ove kuće u privatnom vlasništvu dugo su bile “trn u oku” svim stanovnicima Širokoga Brijega i neugledan prizor cijeloga grada. Privatne stambene građevine vizualno su narušavale izgled zapadnoga ulaza u centar grada, a predstavljale su i potencijalnu opasnost za pješake.

Kako je navedeno iz Gradske uprave Široki Brijeg, ovim radovima ulazi se u završnu fazu uređivanja ove gradske zone.

“S obzirom na to da je prema svim urbanističkim planovima zapadni ulaz u grad dobrim dijelom uređen, i to sustavom kanalizacije, nove prometnice s nogostupom, kružnih tokova i autobusnoga kolodvora, pristupili smo završnoj fazi uređenja. Ta faza se odnosi na već započete pregovore s vlasnicima privatnih obiteljskih kuća, ‘Soptine kuće’, koje se nalaze u ruševnom stanju i kao takve predstavljaju opasnost za sigurnost pješaka i sudionika u prometu, a istodobno narušavaju zapadnu vizuru ulaska u grad”, priopćili su iz Gradske uprave Široki Brijeg.

Široki Brijeg planira ukloniti i druge derutne kuće na ovom dijelu, ali je potrebno postići dogovor s vlasnicima

U utorak je uklonjena jedna od ruševnih kuća u nizu, a očekuje se nastavak radova, ukoliko se postigne dogovor s drugim vlasnicima.

“Grad Široki Brijeg ušao je u pregovore da se ti objekti uklone, i to na način da sve troškove uklanjanja i odvoza materijala snosi Grad. Vlasnici objekata zadržavaju pravo o građenju prema Detaljnom planu uređenja gradskoga područja ‘Vrace’. Početni korak je urađen već s jednim objektom, a daljnjim tijekom razgovora pokušat ćemo dogovoriti s ostalim vlasnicima, pod istim uvjetima, uklanjanje i njihovih objekata“, navodi se iz Gradske uprave, dodajući da se nadaju da će konačna slika toga gradskoga područja s ovim zahvatima u bližoj budućnosti biti urbanistički i arhitektonski kompletirana.

(www.jabuka.tv)


36 komentara

 • Bravo Jabuko, sve mi se vise svidja ovaj portal. Objektivno i odmjereno informirate i pratite sto se dogadja. Drugi portali valjda u borbi za klikove napadaju s naslovima i sami preokrecu vijesti. Odsad samo vas pratim.

 • Ovo je dogovoreno prije godinu dana, a damac kad je saznao da idući tjedan dolazi bager onda objavio. ljudi rade na samopromociji, ego je zajebana stvar.
  A ove kuće su radjene prije 1910 godine, prije cesta i kad je široki činilo 15 kuca, pa je puno vlasnika i teško je sa svima stupiti u kontakt, ali 90% je dalo suglasnost za rušenje

  • Na tim kućama je nastao široki , soptine, penavica, marusica dare, šolina, naletilica, mandica lojke i zovkina– to je temelj sirokog. Svugdje u svijetu se čuva jezgra grada.

   • Sve to stoji ali se nigdje jezgra grada ne zapusta tako imao sam priliku biti u dosta gradova citave bivse juge i spavati po tim starima kucama ,svugdje je to ipak malo uredjeno nisu bas ruglo kao ove soptine kuce ili penavic kuca u sredistu grada i neznam koliko tu opcina moze uciniti posto je puno vlasnika.

 • Najruzniji grad na daleko… jad teski a još se deklarimamo “Siroki na prvom mjestu”.
  U čemu???
  Dosta smo se zajebavali ajmo zasukat rukave i rjesavati probleme. Požurite samo dok ne bude kasno.

 • Svakome je stalo da se riješi to, ali kad znam kao dijete onoga kojeg su progonili o događanjima s tim obiteljima, a sad likuju nad njima djeca partijskih funkcionera koji im nisu dali da ista grade tu od drugog rata gade mi se, pa i portal bez pisanja povijesti. Netko reče da su sagradjene 1910. Nisu nego 1903 tada jedna od 7 ili 8 obitelji koji su činili široki kroz njegovu slavnu povijest….samo jedan zapis fra jerke iz 1948, vidi zadnji dio:
  (Fra jerko Karačić) —
  Zbijena se sela vraćaju svojim kućama. Teror u tom smislu popušta. Prigodom povratka fratara na Široki Brijeg po noći su na sve strane pucali dinamiti. To su po prilici šenlučili radnici koji rade u rudniku boksita Crne Lokve. Udba traga za svima koji su pokrali dinamite iz rudnika i tako slavili povratak svećenika u svoje župe. Stanje se već normalizira. Seljaci se vratili k svojim kućama iz »progonstva«, Nije više kretanje zabranjeno. Sve se manje vojske viđa po selu. Dvije najuglednije obitelji s Lištice: Penavići i Sopte još se nisu vratili. Članovi tih dviju obitelji su internirani u pravoslavna sela Popova polja u istočnoj Hercegovini kao robovi

  Idemo krenuti redom, čija kuca ima uredne papire, septicku, tko nije zid izvukao na cesti, tko je gradio po urbanizmu itd… ovo treba srušiti ali ne trebaju djeca bivši partijasa, milicajaca i hdzeovska orgijati nad ovim. Nestala je šolina kuca , nestace soptine, nestati će penavica, i zovkine… ajde djeco opaliti sad po mom komentaru sa minusima

 • I nije mi jasan naslov.ruglo je oni kiosci ispod hotela, ruglo je prljavo korito, ruglo bespravna gradnja, ruglo su predstavnici, a ovo je stara jezgra, ovo je temelj širokog,.. pa da u zagrebu ruse tkalcicevu, u Sarajevo bascarsiju, u koštati stari grad…. rodo oni su to sačuvali 400 godina i na tome su sagradili povijest i kulturnu bastinu… jebi ga sad odose soptine kuće, ali sacuvajmo penavica i zovkine i stari hotel.
  To može samo čaršija razumjeti , a ne djeca partijasa, hdzovca i milicionera… laku noć i ne zaboravite minuse i ružne komentare dodati. Puseko

 • Ma koja povijest,dok se na nekog ne sruši lupeta se o kulturnoj baštini.Treba urbanizirati taj dio.Mislim da se sjećamo priče oko uređivanja Cvjetnog trga, a ne možemo reći da sada ne valja

 • Ove kuće se moralo i trebalo obnoviti i zaštititi još lakše je kad vlasnici dozvoljavaju .
  Ali zatrpat našu starinu sa otpadom i onda asfaltirati za parking .
  Lako je to .
  Šolina kuća i Milinkovića da je bilo samo
  malo obnoviti bile bi prekrasne i za onaj prostor taman.
  Ali nismo mi Njemačka,Austrija..da se čuvaju i drvene kuće u izvornom obliku.
  Baš šteta za nas koji smo odrasli u čaršiji
  do Soptinih kuća i Duvanjske i Mosta i sve ljude koji živjeli tu ili bili u posjeti Širokom se sjećaju lijepog Širokog i imali smo veliku pijacu i park a svega nesta.
  Ostaše ružne kućice i zgradurine bez sadržaja i unutra i van objekta.

 • Tamo di je tkz.Darina kuca ,prdulijici’ oko1890tih bila je stazionpostamt ja imam dokument o zaposlenju kuriri Mostar -Siroki -Posusje i obrnuto pozdrav Vas

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.