Široki Brijeg: Učenici pokazali zavidno znanje iz pružanja prve pomoći na 11. Županijskom natjecanju

U utorak je u krugu Osnovne škole Biograci u Širokom Brijegu održano XI. Županijsko natjecanje iz pružanja prve pomoći osnovnih i srednjih škola ŽZH, u organizaciji Crvenog križa ŽZH, a pod pokroviteljstvom Vlade ŽZH i Grada Širokog Brijega.

U natjecateljskom dijelu natjecanja, uvodna pravila za natjecatelj je pročitala dr. Božana Ćavar, glavna sutkinja natjecanja. Ekipe osnovnih i srednjih škola iz Gruda i Širokog Brijega svoje vještine pokazali su na četiri poligona na kojima se ukupno našlo 13 ozlijeđenih osoba.

Nakon nastupa i zbrajanja ocjenjivačkih listi 15 sudaca, Povjerenstvo za bodovanje objavilo je rezultate:

U kategoriji pomladak (osnovne škole):

1. mjesto – Osnovna škola Kočerin, Široki Brijeg (756 bodova)
2. mjesto – Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude (727 bodova)

U kategoriji mladež (srednje škole):

1. mjesto – Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg (835 bodova)
2. mjesto – Srednja škola A.B. Šimića Grude (761 bod)

Na ovogodišnjem federalnom natjecanju, našu Županiju Zapadnohercegovačku predstavljat će Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg u kategoriji mladež te Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude u kategoriji podmladak, s obzirom na to da ekipa Osnovne škole Kočerin putuje na školsku ekskurziju u Crnu Goru.

Na samom početku, a tijekom vremena izolacije za natjecateljske ekipe održano je predavanje za oko 150 učenika Osnovne škole Biograci te natjecatelja, izuzev glumaca i šminkera koji su vrijedno pripremali ozljede na poligonima.

Predavanje na temu „Socijalni odnosi i rizici za različite oblike nasilnog ponašanja među djecom“ su održale studentice diplomskog studija Psihologije, Marija Bago i Jelena Jurišić, koje volontiraju u Savjetovalištu za studente Sveučilišta u Mostaru pod supervizijom voditeljice Savjetovališta prof. dr. sc. Kristine Sesar sa Studija psihologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Nakon intoniranja himne hrvatskoga naroda te pjesme „Hercegovina“ Ive Fabijana u izvedbi Zbora Osnovne škole Biograci te uvodnih obraćanja domaćina ravnatelja Osnovne škole Biograci Stanka Milićevića i predsjednika Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke Viktora Grbavca, XI. Županijsko natjecanje iz pružanja prve pomoći svečano je otvorio Josip Primorac, izaslanik ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

Nakon objave rezultata, učenici i nastavnici su nastavili druženje, koje je omogućeno zahvaljujući podršci Vlade ŽZH, Grada Širokog Brijega te Juicy group.

Posebnu zahvalu dugujemo pripadnicima Profesionalne vatrogasne postrojbe – PVP Široki Brijeg koji su nam pomogli realistično simulirati požar, priopćeno je iz Crvenog križa ŽZH.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.