Široki Brijeg: U srijedu predstavljanje knjige Ivice Šarca

Iz tiska je izišla knjiga u autorstvu Ivice Šarca pod naslovom: Metastaze jedne revolucije. Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine.

Nastala najvećim dijelom kao rezultat pretraživanja izvorne građe u arhivskim ustanovama u Mostaru, Zagrebu i Beogradu, knjiga obrađuje razdoblje od dolaska jugoslavensko-partizanskih postrojbi u zapadne dijelove Hercegovine i uspostave prve komunističke vlasti do završetka procesa njihova ovladavanja ovim prostorom (listopad 1944. – ožujak 1945.).

Iz slojevitoga tematskog sklopa posebno izdvajamo odnos i postupke novih (vojnih i političkih) struktura moći, partizanskih i partijskih, prema lokalnom hrvatskom pučanstvu kao i prema hercegovačkim franjevcima, napose onima iz širokobriješkoga i mostarskoga samostana.

Predstavljanje knjige, u organizaciji širokobriješkog ogranka Matice hrvatske, održat će se u srijedu, 26. lipnja 2019., u Kinu Borak s početkom u 20 sati.

Knjigu će, uz autora, predstaviti prof. dr. Božo Goluža i dr. sc. Robert Jolić. Voditelj programa je mag. polit. Ivan Kraljević.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Uz dužno poštovanje prema autoru i njegovom trudu, ali puno zanimljivija bi bila tema “današnja skrivena komunistička vlast u zapadnom dijelu Hercegovine”.
    Rad profesora Šarca je zasigurno dobar i temeljen je na arhivi, starim dokumentima i iskazima osoba upoznatim s dešavanjima iz 40-ih godina, sve je to divno krasno. Ali se radi o nečemu što se dogodilo prije 80 GODINA. Kome je to zanimljivo? Kao da će netko nama povijest izbrisati.
    Da autor piše o SADAŠNJICI, o otkrivanju istine o DANAŠNJOJ komunističkoj strukturi koja se danas drugačije naziva ali i dalje dominantno upravlja, to bi bilo jako zanimljivo pročitati ali bi bilo i opasno za autora… Sigurno bi se ta knjiga mnogo više prodala od ove koja evidentira događaje iz PROŠLOG stoljeća i sigurno bi mnogo više pomogla narodu za budućnost. Narod u Hercegovini nema vođu niti je organiziran da se izbori protiv ove ogromne hobotnice zla koja upravlja našim krajem, a prave informacije su temelj za borbu.

  • Mrtve Bogu ostavite. Puna je Hercegovina ustaskih, cetnickih i partizanskih zlocina. Dosta je vise. Nisu samo fratri ubijeni, tisuce civila je stradalo od svih strana i na svim stranama. Prestanite vise raspirivati mrznju. Idite naprijed.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.