Široki Brijeg: U potkrovlju kuće uništen ogroman osinjak

Obitelj Knezović iz mjesta Dužice na području Širokog Brijega, imali su dugo vremena ”opasne” goste koji su se udomaćili na tavanu njihove obiteljske kuće skrojivši jedno od najimpozantnijih gnijezda – saće, odnosno osinjak koji je bio domaćin tisućama osa koje su na toj lokaciji stvarali svoje ‘carstvo’.

Majka je redovno odnosila robu sušiti na tavan, na tavan smo išli i ja i otac, ali sve do nedavno nismo uočili što nam se skrivalo u tamnom djelu prostora, na ćošku ispod grede. Iako smo viđali ose oko kuće, a bilo ih je i prije, nije nam dalo naslutiti da se na tavanu nalazi skriven toliki osinjak. Ovo nikad u životu nisam vidio, govori Zvjezdan za portal Otpor.media.

Padale su ideje kako ukloniti taj glomazni osinjak, teško je bilo bez nekoga tko će to znati odraditi kako ne bi svoje živote doveli u opasnost, jer osa nije komarac da samo “pikne” i ode.

Osa kada se osjeća ugrožena zadat će prvi ubod otrova kojim će skrenuti pozornost ostalima u roju gdje je ‘meta’, a nakon toga posljedice mogu biti kobne za onoga tko ih je pokušao uznemiravati.

Iako je sam osinjak na prvu djelovao kako se može uzeti velika vreća i od ispod samo uvući te ubaciti taj cijeli osinjak u nju, to je bilo neizvedivo jer se držao zalijepljen s tri strane i pri tome ulaz je bio nevidljiv i sakriven uz betonske blokove na kojima su dvije strane bile pričvršćene, a što je bio preveliki rizik za bilo kakvo upuštanje u avanturu.

Vanjsko kućište možda djeluje krhko, ali glavna utvrda je ona unutra, i gdje se nalazi osinjak s ličinkama i maticom. Ose ga izrađuju od gustih listova pergamenta s dodatkom cijelih drvnih komadića, što uvelike povećava pouzdanost cijele konstrukcije i izolacije.

U pomoć je pozvano vatrogasno društvo Široki Brijeg, a vatrogasac Stanko Škrobo koji u svom dugogodišnjem radu nikada u životu se nije susreo s nečim ovakvim i na svoju ruku preuzima zadatak i odlučuje obitelj Knezović spasiti od potencijalne opasnosti koja ime se uselila iznad glava.

Nakon što je izvidio situaciju i uočio kako osinjak neće biti lako ukloniti, odlučio je za početak kada padne noć i ose se smire uzeti CO2 vatrogasni aparati, koji u sebi sadrži ugljični dioksid koji stvara smrzavanje kako bi za početak izbjegao paljenje osinjaka jer se nalazi na gredi tavana i kako bi se izbjegao požar.

Unatoč tome što je potroši sav aparat na osinjak, i pri čemu se trenutno smrzlo i uginulo na stotine osa koje su bile uz vanjski sloj, unutrašnji dio samog osinjaka je bio prevelika utvrda na koji nije mogla djelovati ni temperatura od -70 stupnjeva koje je aparat ispuštao, te se moralo pribjeći drugoj metodi, a to je bilo spaljivanje uz pripremljen plan za neželjene situacije, piše portal Otpor.media.

Vatrogasno društvo Široki Brijeg unatoč svojoj požrtvovnosti i brojim spašavanjima života, imovine i sprečavanja ekoloških katastrofa, djeluje maksimalno s obzirom koliko su opremljeni i koliko nadležni imaju sluha za njih.

Ovim putem te nadležne prozivamo i skrećemo im pozornost da ovim ljudima koji ne sjede po kancelarijama cijele dane i čekaju da im dan prođe, omoguće sve što je potrebno kako bi što bolje svoj posao obavljali dok s nestrpljenjem čekaju svaku iduću intervenciju gdje je njihova pomoć potrebna, a potrebna je u mnogim i svakodnevnim događanjima.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.