Široki Brijeg: U Namexu predstavljena kampanja Gospodarske komore FBiH ”Kupujmo domaće”

Promotivna akcija kampanje ”Kupujmo domaće”, koju organizira Gospodarska komora Federacije BiH, počela je u srijedu u Namexu u Širokom Brijegu koji je jedan od regionalnih strateških partnera spomenute kampanje.

Akcija ”Kupujmo domaće” ima za cilj podizanje svijesti o važnosti kupovine domaćih proizvoda koje dovode do povećanja ukupne konkurentnosti domaćih proizvoda i očuvanja BH identiteta.

Komora je trenutno u fazi završnih priprema dokumentacije za Projekt vizualnog označavanja kvalitetnih domaćih proizvoda putem kojeg će se domaćim proizvodima dodjeljivati znakovi BH kvaliteta i Izvorno domaće.

Htjeli smo napraviti jednu razinu više i krenuli smo u ovaj projekt vizualnog označavanja bh. proizvoda na način da će proizvodi koji budu zadovoljavali kriterije koji su propisani od našeg Vijeća za vizualno označavanje dobivati znakove ”BH kvaliteta” i ”Izvorno domaće”. Vjerujemo da će ti znakovi pomoći kako tvrtkama tako i bh. proizvodima da budu konkurentniji i na domaćem i na ino tržištu, izjavio je za portal Jabuka.tv predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić.

Ističe da su u Hercegovini ostvarili suradnji sa širokobriješkim trgovačkim lancem Namex.

Htjeli smo u ovoj pretkampanji ostvariti bolju suradnju s trgovačkim lancima koji rade distribuciju domaćih proizvoda. Ovdje u Županiji Zapadnohercegovačkoj i u čitavoj Hercegovini prepoznali smo Namex kao domaći trgovački lanac koji distribuira domaće proizvode pa i svoje domaće proizvode kao što su voda Leda i sokovi koje su nedavno uveli na tržište, objašnjava Šantić.

Ovaj projekt podrazumijeva kompletnu proceduru od zahtjeva tvrtke za korištenje i upotrebu ovih znakova do izdavanja rješenja o korištenju znakova od strane mjerodavnih tijela Komore. Tehnička povjerenstva pri Komori provodit će proceduru provjere uvjeta zainteresiranih tvrtki, proizvoda i usluga za korištenje i upotrebu znakova kvalitete i izvornosti te će predlagati rješenja o dodjeli znakova. Ustanoviti će se i Registar korisnika znakova te grupacija za unapređenje kvalitete i promociju domaćih proizvoda i usluga. O svim ovim procesima brigu će voditi tim za kvalitetu Komore.

Znakovi kvalitete trebali bi jamčiti kvalitetu proizvoda, ulijevati povjerenje kod potrošača i osiguravati tim proizvodima lakši prodor na tržišta.

Svi naši regionalni strateški partneri će 7. srpnja biti na završnoj promociji ove akcije u Sarajevu odakle ćemo poslati snažnu poruku domaćim potrošačima kako treba kupovati domaće proizvode i time graditi BiH, naše županije i naše regije te tako pomoći gospodarstvenicima da svojim proizvodima budu konkurentniji na domaćem i ino tržištu, smatra predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Gospodarska komora FBiH je razradila koncept ove kampanje i organizirati će deset akcija u svim županijskim središtima od 9. lipnja do 7. srpnja 2021. godine, poštujući sve propisane sigurnosne i epidemiološke mjere.

Vjerujem da ćemo najesen imati spremne oznake i da ćemo kao Komora biti spremni za prihvat svih zahtjeva tvrtki i proizvoda. Osim toga, vizualno označavanje dobit će i usluge u sklopu naše druge kampanje ”Kupuj domaće – posjećuj lokalno”. U prvom redu radi se o turizmu koji je u BiH dosta nerazvijen. Radimo jedan veliki projekt s USAID-om ”Gastronomija i turizam” koji će trajati sljedećih pet godina vrijedan 20 milijuna dolara, zaključio je u izjavi za portal Jabuka.tv predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić.

Namjera Komore je da se ova kampanja provodi svake godine u svim županijama, ali svake godine u drugim općinama i gradovima. U prvoj godini provođenja ove kampanje odlučili su se za županijska središta.

(www.jabuka.tv)