Široki Brijeg: U Franjevačkoj galeriji otvorena izložba Radmile Jovandić Đapić

U petak navečer u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg otvorena je izložba Radmile Jovandić Đapić.

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije BiH u Sarajevu u istoj galeriji priređena je velika izložba djela Radmile Jovandić Đapić, istaknute bosanskohercegovačke umjetnice.

Franjevačka galerija Široki Brijeg sa zadovoljstvom i zahvalnošću udomila je istu izložbu koja predstavlja rezultat istraživanja papira kao medija u posljednjih osam godina te on, a ne njegov sadržaj, postaje centar naše pažnje. Papir je tretiran na originalne načine koji daju iznenađujuće rezultate: on je bojen, sušen, oblikovan, kvašen, presavijan, pleten poput vune, prešan, bušen, pa opet kvašen, ponovno oblikovan, razvučen i transformiran do neprepoznatljivosti. Ponekada kao da se u njemu mogu raspoznati svojstva platna ili metala, ali čak i kada nije siguran o čemu je riječ, promatrač ostaje impresioniran nadahnutim preobražajima pred kojima stoji. Vođena riječima: “Kada ti se život osmjehne, osmjehni se i ti njemu”, Radmila Jovandić Đapić stvorila je izložbu o kojoj će se zasigurno još dugo govoriti, napisano je u predgovoru ovoj izložbi.

Na početku otvorenja nazočnima se obratio fra Vendelin Karačić, voditelj likovnoga programa Galerije. Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Franjevačkom galerijom, a naročito zbog mogućnosti prikaza ove izložbe posjetiteljima Franjevačke galerije.

Izložbu je otvorio stručni suradnik iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Josip Primorac.

Radmila Jovandić Đapić rođena je u Sarajevu 1946. godine, a diplomski (1971.) i postdiplomski studij (1976.) završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Do 1992. godine radila je kao izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, nakon čega se preselila u Francusku, gdje kao samostalni umjetnik istražuje i radi u raznim oblastima likovne i primijenjene umjetnosti.

Izložba ostaje otvorenom do 27. studenoga 2016.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.