Široki Brijeg: Tehničari za mehatroniku radit će s vrijednom i modernom opremom

Prezentacija studije opravdanosti nabave opreme za provođenje programa izobrazbe tehničara za mehatroniku u Srednjoj strukovnoj školi Široki Brijeg održana je u petak u kinu Borak.

Riječ je o projektu Modernizacija nastavnog programa za zanimanje tehničar za mehatroniku u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada kojeg škola provodi s fondacijom Helvetas kroz njezin projekt Moja budućnost.

Prezentaciju studije opravdanosti nabave opreme vodio je Vinko Zovko, mag. ing. strojarstva, a nazočnima se obratila ravnateljica SSŠ Široki Brijeg Ljerka Naletilić kao i Sven Dominković ispred Helvetasa.

Htio bih napomenuti dvije važne stvari. Prva stvar je da su se kroz implementaciju novog zanimanja tehničar za mehatroniku uključile kompanije koje su skupa sa školom preradile nastavni plan i program. Tu su kompanije bile dio priče, pogotovo mi je drago da su tu Feal, TT Kablovi, Mandeks i Violeta čiji su radnici bili ovdje i skupa s nama obrađivali kurikularni program. To je nešto što bi se trebalo češće događati, da plan koji se provodi kroz školu i praktičnu nastavu bude usklađen s potrebama tržišta rada.

Druga jako bitna stvar je da smo otvorili priču o povećanju praktične nastave, to je nešto što se puno više radi u drugim zemljama pa čak i u našoj regiji. Na tom bi trebali malo više raditi. Od mladih smo saznali da žele više praktične nastave, kao i kompanije, a na tome bi htjeli u budućnosti malo više raditi, izjavio je za portal Jabuka.tv projektni menadžer Helvetasa i voditelj gore navedenog projekta Sven Dominković.

Nabavka opreme odvija se u tri faze.

U prvoj fazi riječ je o opremi koja se koristi kroz sva četiri razreda izobrazbe tehničara za mehatroniku, a potrebna je već od prvog razreda:

 • 12-15 računala odgovarajuće konfiguracije (i5 procesor, 8 GB RAM memorije i 256 GB SSD-a) s monitorima, inputima i odgovarajućim softverima.
 • Projektor s pripadajućim platnom
 • Elektroničke komponente s pločicama za ispitivanje
 • Mjerni alati za mjerenje električnih i neelektričnih veličina
 • Pretvarači napona 0-24V DC
 • Ručni alati za radioničke vježbe

U drugoj fazi nabavlja se oprema koja je potrebna za izvođenje nastave u trećem razredu jer se oprema iz prve faze koristi i u drugom razredu:

 • Radni stolovi za pneumatiku i elektropneumatiku
 • Razni senzori za korištenje u pneumatici i elektropneumatici
 • Didaktički kompresor
 • 8-10 PLC-a i raznih releja
 • Arduino CTC 101 Program – Full

Treća faza nabave opreme pokriva izvođenje nastave u četvrtom razredu:

 • Didaktička robotska ruka
 • 3D printer

Prema grubom troškovniku navedena oprema koštat će 59.500 KM. Oprema iz prve faze košta 17.000 KM, iz druge 37.500 KM, a iz treće 5.000 KM.

Fondacija Helvetas osigurala je 25.000 KM, a Grad Široki Brijeg 10.000 KM dok bi preostali iznos trebale donirati kompanije.

Oprema iz prve faze nabave trebala bi biti dopremljena u školu do kraja prvog polugodišta, a ostatak naknadno.

Kako doznaje portal Jabuka.tv, za zvanje tehničar za mehatroniku u novu školsku godinu upisano je 27 učenika.

Podsjećamo, ovo zvanje službeno je uvedeno u svibnju 2020. godine kada je Gradsko vijeće Širokoga Brijega jednoglasno usvojilo Odluku o dopunama Odluka o utemeljenju Srednje strukovne škole Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

 • Ajde napokon malo pomaka.. iako 8gb rama je premalo. Dobro je da se nesto pokreće, jedino nas tehničko znanje može spasiti u ovoj žlibini.

 • Nevezano za temu.
  Jedno pitanje?
  Kad prodju svatovi ovaj vikend iz obitelji ministrice…
  Dal onda zabranit svatove…
  Sto posto hoće..
  Jej vam sad jasno Narode???

 • Podrska svima koji se trude, idemo malo pozitivnih komentara a ne samo sijanje mrznje i zlobe, par sirokobrijeskih ogorcenusa dezurne samo za pljuvati sve po redu i ocrnjivati, ima Siroki puno lijepih stvari samo o njima treba pricati, zivot je lijep

 • Kakvi li su samo ti testovi koji pokazuju tko je pozitivan na Coronu a tko nije?
  jesu li ti testovi naravno iz Kine?
  Kako to da kinezi koji prodaju cijelom svitu te testove imaju zanemariv broj pozitivnih na Koronu?
  Proizvode li oni testove posebno za cijli oostatak svijeta aposebno za sebe?
  Tko je utvrdio validnost tih testova?Nitko=
  I AMERIČKI I NJEMAČKI ZNANSTVENICI TVRDE DA TI TESTOVI NISU POUZDANI!
  Većina takozvanih zaraženih nemaju ama baš nikakvih simptoma bolesti IZAZVANIH CORONOM.
  Biti navodno”zaražen” Corona visusom ne znači biti i bolestan istim.
  S te strane možda je dobro da je sada kod nas u Širokom tako velik broj “zaraženih”, naravno ako su ti testovi ispravni.Imunitet “krda” sigurno nam uskoro ne će odmoći nego upravo suprotno.
  Nažalost, većina naših lječnika nemaju pojma kako se nositi s ovim specijalnim oblikom rata nego podliježu kolektivnoj paranoji, strahu i neprovjerenim činjenicama koje nemaju uporišta ni ti rezultata u stvarnoj zbilji kojom nas danomice plaše i tako ometaju normalan život.

 • Je beavo za strukovnu …raspisala im natjecaj tzv ravnateljica sve sa radnim iskustvom…dakle vec rade tu.Cemu komedija ???Kako stec redno iskustvo aki ti neda sansu nigdje.Neko nije ni dobio diplomu pocme raditi , a neko godinama ceka i vadi papirine i nista.Zaposle radije iz tzv bogataske kuce samca (ž/m) nego obiteljskog covjeka ili zenu koji imaju ili zele djecu.Zasto ste raspisivali natjecaj uopce???Postenije je u gimnaziji , samo dva natjecaja sad …kasnije se otkriju porodilje i ulete neciji odjednom …a bice i u strukovnoj tako doduse.

  • Kakve veze za kvalitetan rad ima iz kakve je tko kuce i ima li ili nema djecu. Znaci onaj tko ima para i nema djecu moze biti kvalitetan kadar i ne zasluzuje posao. E bas imas kriterije idiotske kvalitete.

 • Svi sto budu primljeni u svim skolama rade vec u njima po 7-8 godina ali im ne daju za stalno..zato budu isti uvijek, je li ti sad jasnije?

  • Nije mi jasnije..nije im guzica tu ostala otkad su diplomirali do penzije…zasto se kriju natjecaji za neka radna mjesta i kad ce netko otic u mirovinu.Zanimljivo ode u 10 ili 12 mjesecu i uleti netko nije mu ni promocija bila a ja diplim godinama i pitam pare u cace cekajuc pravdu i vadec dokumente.Usput kad ce ova ravnateljica u mirovinu da se ja umjesto nje postavim…iskustvo mi je na birou.

 • Nije mi jasnije..nije im guzica tu ostala otkad su diplomirali do penzije…zasto se kriju natjecaji za neka radna mjesta i kad ce netko otic u mirovinu.Zanimljivo ode u 10 ili 12 mjesecu i uleti netko nije mu ni promocija bila a ja diplim godinama i pitam pare u cace cekajuc pravdu i vadec dokumente.Usput kad ce ova ravnateljica u mirovinu da se ja umjesto nje postavim…iskustvo mi je na birou.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.