Široki Brijeg: Samostan koji je oblikovao sudbinu hercegovačkog kraja

Duhovni sinovi, kako ih mnogi nazivaju, svetoga Franje Asiškoga obitavaju i u Širokome Brijegu. Hercegovački franjevci, za sebe kažu, vjerni su idelima svoga utemeljitelja.

Ekipa N1 u posjetu je došla do širokobriješkoga samostana na Gospinom brigu i oblikovala priču iz kolijevke hercegovačkih franjevaca.

Širokobriješki je samostan uvelike utjecao na sudbinu ovoga hercegovačkoga kraja. Ova crkva i samostan preživjeli su, pričaju nam, jedinstvena vremena. Temelji ove crkve u koju iz dana u dan dolaze vjernici položeni su istodobno sa samostanom, još u ljeto 1846. godine.

“Upravo ove godine dovršena je obnova vanjskoga ziđa prema postignućima suvremene tehnologije. Vrlo značajan samostan. Kraj u kojem se nalazimo bio je na rubu Otomanskoga carstva i zapadno do Neretve gotovo tri stoljeća nije bilo prave crkve. Fratri su dolazili u ove krajeve iz dalmatinskih samostana, zapravo su mostarski fratri zidali samostan u Živogošću. A od 1699. dolaze iz Kreševa i Fojnice”, naveo je fra Vendelin Karačić, hercegovački franjevac.

Ističu da je “teško dokučiti što su imali na umu franjevci u trenutku kad su odlučivali o osnivanju provincije, o gradnji samostana i crkve na Širokom Brijegu”.

Iz onoga što je nastalo nakon njihove odluke, kažu, može se reći da su željeli svojoj zajednici dati marijansko usmjerenje. Otuda i naziv pod okriljem Blažene Djevice Marije na nebo uznesene. Ovdje dolaze brojni vjernici.

“Župa Široki Brijeg broji 17.ooo vjernika. Na ovom području žive isključivo katolici. Svi su vjerni vjernici, redovito pohađaju svetu misu – primaju i sakramente. Godišnje krstimo 200 male djece, vjenčamo 100 parova”, ispričao nam je fra Stipe Biško, župnik.

“Svevišnji, svemožni, Gospodine dobri, tvoja je hvala i slava i čast i blagoslov svaki. Tebi to jedinom pripada”, stihovi su Pjesme stvorova Franje Asiškoga, po kojem franjevci nose i ime. Ponosni su kažu, na njegovo naslijeđe.

“Najprije čovjek ljubitelj prirode, ljudi, a nadasve ljubitelj Boga i ono što je on uspio sa svojom jednostavnošću jest naglašavanje prednosti koja pripada duhovnim vrijednostima, a ne tjelesnosti i ovome svijetu”, kazao je fra Vendelin Karčić.

U to ime se u jesen svake godine obilježava i slavi spomendan utemeljitelja franjevaca, koji je bio i ostao trajno nadahnuće, kažu, brojnim generacijama do današnjega dana.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • I NAZALOST u ovom momentu svojim upornim politiziranjem, unistavanjem drustvenog zivota u Širokom, guranjem nosa gdje nije mjesto – trajno obiljezio i unazadio!

    • Sigurno da imaju najtocnije informacije, ipak zaradjuju na osnovu tih vjernika, ja bih vjerovao toj brojci, uvijek sam uostalom tvrdio da opcina Široki Brijeg nema sanse da ima preko 25 000 stanovnika, a i to je pretjerano! To sto se ovi iz Hrvatske, Njemacke, Austrije itd. prijave kad treba tj kad je popis, ne mijenja cinjenicu da nas ni 20 000 nema u opcini…

  • Narode, nije isto Župa Široki Brijeg i Grad Široki Brijeg. Npr. Župa Rasno i Župa Kočerin su posebne župe, ali spadaju pod Grad Široki Brijeg.

  • U Sirokom brijegu imaju zupe Kocerin Rasno Buhovo Jare Mostarski Gradac Crnac i Izbicno i zupa siroki Brijeg sa filijalama Turcinovici Uzarici Knespolje Dobrkovici i Privalj punkt. Hvala

  • Povodom Nedjeljne propovjedi fra Vendelina kako katolici glasuju za ateistei agnostike treba reci da ti isti agnostici dolaze na Brijeg da bi dobili podrsku od crkve.Slika govori vise od tisucu rijeci.Kako je narodu najbolje se vidi po iseljavanju.Ne bjezi pcela od meda nego od jada

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.