Široki Brijeg: Radovi na pročistaču otpadnih voda idu po planu

Radovi na projektu vrijednom čak šest milijuna konvertibilnih maraka u Širokom Brijegu napreduju planiranom dinamikom.

Tvrtka Hering d.d. Široki Brijeg na svojim službenim stranicama nedavno je objavila fotografije radova na izgradnji pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu prenesene sa sa službene stranice Grada Širokog Briejga, iz kojih je vidljivo kako objekt na koji Širokobriježani čekaju godinama poprima svoje prve obrise, piše Večernji list BiH.

Iz GU Širokog Brijega ranije su istaknuli kako je riječ o jednoj od najvećih infrastrukturnih investicija na području ovoga grada. Iako je, po prvim najavama, pročistač otpadnih voda već trebao biti stavljen u funkciju, zbog brojnih peripetija, odnosno složene procedure međunarodnog natječaja i žalbi ponuđača koji nisu odabrani za izvođača, poništen je prvi natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda.

Složena procedura

Kako su objasnili iz Gradske uprave Široki Brijeg, uslijedio je postupak ponovnog objavljivanja međunarodnog natječaja, a čekalo se očitovanje Europske investicijske banke o pripremljenom natječaju kako bi se nastavilo s postupkom.

Nakon složene procedure, koju su bili dužni poštovati, ugovor za izgradnju pročistača je između Grada Širokog Brijega, izvođača radova, odnosno JVCA KTM-Brina d.o.o. Posušje i Biogest Internationala GmbH Dresden i Louisa Bergera (Francuska) u konzorciju s ILF-om Beretende Ing ZT GmbH (Austrija), koji će obavljati nadzor, potpisan tek početkom 2019. godine. Ugovor obuhvaća projektiranje, izvođenje i probni rad.

Projekt stoljeća

Vrijednost radova je 2,705.172 eura bez PDV-a, a taj iznos financirat će se kreditnim i grant sredstvima. Kapacitet pročistača u prvoj fazi bit će 10.000 ES (ekvivalent stanovnika), dok će u drugoj fazi iznositi 15.000 ES. Inače, izgradnja pročistača otpadnih voda dio je projekta izgradnje kanalizacijskog sustava čija je realizacija počela krajem 2012., kada je projektom stoljeća Grad Široki Brijeg, jedan od osam gradova/općina u Federaciji BiH, uključen u projekt vodoopskrbe i sanitacije u FBiH.

Visina kredita Europske investicijske banke (EIB) za taj projekt je 5,828.000 KM s rokom otplate 25 godina, a Grad Široki Brijeg, uz realizaciju kreditnoga aranžmana, dobio je grant sredstva Europske komisije (IPA fond) u iznosu od 2,500.000 KM. Zanimljivo je spomenuti da je Široki Brijeg još prije rata imao izgrađeno oko 90% uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. Njegov kapacitet bio je 5000 EBS.

Tijekom rata objekt je u potpunosti devastiran te je njegovo postojanje dodatno oduljilo izgradnju novog jer se čekalo na dozvolu za rušenje, nakon čega je uslijedilo i uklanjanje. Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević nedavno je izjavio kako je pročistač karika u projektu izgradnje kanalizacijskog sustava bez koje se nije moglo dalje. U konačnici će grad dobiti suvremeni kanalizacijski sustav.

Podsjetimo, posljednjih godina ovaj grad je u izgradnju kanalizacijskog sustava i popratnih radova uložio značajna sredstva s obzirom na to da je postojeći bio nerazvijen s malim postotkom priključenih kućanstava te je najveća količina otpadnih voda odlazila u rijeke Lišticu i Ugrovaču.

(www.jabuka.tv)


25 komentara

 • Sramote jedino Široki Brijeg nema pročeščivač otpadni voda,ima Grude i Ljubuški a slovi se da je Široki Grad.

  • 20 se email uzor se Ruth D3 riječ grede etiku klupe serija GR desi se ruke Del Jill grede gube debeli GR regije Torrent bio ć

 • Koliko se sjecam, procistac na istoj lokaciji je krajem 80- tih bio u zavrsnoj fazi izgradnje dok ga lesinari nisu devastirali

 • Kad ste već tu (vi iz Heringa )dajte napravite most gore na bentu sa Zorićevine na obilaznicu..odmah pored Reiffeisen banke.Rasteretio bi se Grad i promet bi se mogao bolje regulirati.Gradonačelniče čitaš li ti poruke ili..bar tvoji pomoćnici pa da reagiraš.Investicija je neznatna u odnosu na ono što bi grad dobio.Pa samo to naselje ima cca 200 stanova s tendencijom ka 300 puta 3 auta pa računaj ..

  • Znaš šta bi rasteretilo grad?
   Kada bi ti sa Zorićevine iz tih nekadašnjih socijalističkih stanova, redom bivših ponosnih Lištičana ,funkcionera, socijalističkih direktora. milicajaca kakvih je 80% koji tamo žive, pogotovo u prvim zgradama, fino isele na bolju lokaciju u današnjem Širokom Brijegu….
   A ne da žugaju i ponašaju se kao da je samo to grad jebo ih Tito

   • svega 10 ljudi bilo u partiji u tim zgradama.
    više ih je bilo u tvom selu.
    i kakve veze ima to sa ovim prije kometarom?

  • Dobra ideja druze
   Samo oni nemaju sluha za to, oni su previše masni i mlitavi da bi ih to zanimalo.
   Da si ponudio neke janjce ili mozda kozlice mozda bi se i odazvali.

   • Fora o janjcima 10000ti put…. Kako originalno. Nitko u Hecegovini ne jede to već politika. Aj vi balava drčino idite lupajte lajkove, stavljajte storyje i učite o životu preko drušrvenih kreža, propala generacijo. Od 95og godišta pa nadalje sve glupo

  • Kako bi se rasteretilo? Samo bi guzvu na Bent preselili, ionako 90% prometa ide prema Mostaru, samo bi kolona od Trna i Briga usporavala jer Zoricevina ode u Elektroprivredu 😅 Šta ste se natiskali tamo

  • Sta ce napravit kad se svaki seljober nas zali na svaku gradnju koja se pocme, ne kazem da nema bezobrazluka od izvodjaca al brate sto se svak kome milimetar prolazi kroz njegovo zali i drzi ucjene to nema nigdje na svijetu. Nas nula mentalitet

 • Bravo za opsežnu marionetu i velike hrvatine iz stranke. Ovo niđe nema. 32 godine ga pravite, završili bi do sad da ste jednon misečno vlastitim mistrijam pet minuta mistrijali. Kapacitet 10000, znači predviđate da će se još pola grada izselit dok završite. BRAVO!

  • Idiote centar grada ti i broji 10000 stanovnika. Koje 32 godine, majmune takvi samo ismijavaju sve što se radi. Bogami po vašem Široki ima i financija i kapaciteta da bude manji Dubai, s visokotehnološkom proizvodnjom i šampionima u kojem god sportu da se natječe

 • Kraljević će to riješiti!!! 😂😂😂😂😂Još da znaju ispeći janje to bi išlo puno brže. Umijesto deset godina biti će za devet.

 • Pa šta ćeš Miro obećavati i pričati u predizbornoj kampanji ako ubrzo završiš ovaj projekt ?? 😂😂
  Ajde reci nam kako to da svaki projekt koji radi grad Široki Brijeg izvoti KT Brina???
  Kako to?? Kako to?? Nema tu korupcije i nepotizma??? Nema , nema, sigurno nema.😂🤦‍♂️

  • Pa i nema. Isto kao sto osim Brine nema drugog nekog izvođača s tolikom kapacitetom. Brina i Hering su najcesci, ne samo za Siroki. Pukli ste vi ko kokice svi tu….

  • Svaki projekt?? Nisu ništa radili Hering, Putovi Grude? Popij svoju tabletu, idi sad dalje red je da ukljucis lazni profil na Indexu, pa mako na Klix itd. zalosna, isfrustrirana osobo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.