Široki Brijeg prvi u BiH promovira dokumentarni film “Jedan dan života”

Od 22. do 28. veljače 2019. godine će se diljem Hrvatske, u mnogim gradovima, događati premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Jedan dan života”.

Film se bavi vrlo aktualnom temom koja se može opisati terminima “život” i “sloboda” te će biti dostupan i u inozemstvu.

Prvi grad u BiH koji će prikazati ovaj dokumentarni film je Široki Brijeg. Naime, u organizaciji Udruge “Mlado Sunce” bit će prikazan 31. ožujka u 20 sati u kinu Borak.

Dokumentarni film “Jedan dan života” namjerava široj javnosti dati objektivni pregled gledanja na život, određena prava čovjeka proizašlih iz istog i njegovu slobodu.

Iako se na početku filma u središte zbivanja stavljaju događaji koji su se događali u Rijeci, tema filma ide puno šire te se prema svojoj aktualnosti itekako može približiti svakoj sredini u svijetu.

Naime, u Rijeci se 19. svibnja 2018. godine održalo nekoliko manifestacija koje su izazvale pažnju javnosti i medija. Time su se stvorili visoki motivi da se ovu mozaičnu priču zabilježi dokumentarnim filmom.

Istog dana su se na glavnom riječkom šetalištu, Korzu, našli Udruga “Život biraj” kao građanska inicijativa sa događajem “Hod za život” i inicijativa “Građani i građanke Rijeke” sa događajem “Hod za slobodu” kojima se pridružila Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” u suradnji s udrugom “PaRiter” prema inicijativi “Građanke svom gradu” i u suradnji sa Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci koji su istog dana planirali posljednji dan festivala queer i feminističke kulture pod nazivom “SMOQUA 2”.

No, na Korzu su se i potpuno neočekivano našli aktivisti koji su prepriječili rutu “Hodu za život” i unijeli novu dramu u već dramatično suprotstavljene strane.

Fascinantan je način na koji je došlo do ovako intezivnog preklapanja sa događajima i njihovih ishoda, posebice jer se događaju u jednoj urbanističkoj sredini koja među Hrvatima zauzima mjesto grada za kojeg se smatralo da ga karakterizira liberalnost.

Ipak, 19. svibnja 2018. godine je donio niz potvrđivanja, ali i iznenađenja – obrane i rušenja ovih do sada generalnih mišljenja o Riječanima.

Sve se doslovno zakuhalo u jedan zanimljivi zaplet i potpuno neočekivanu radnju koja će do raspleta imati sve elemente zanimljivog dokumentarca.

Rijeka je na jedan dan doslovno postala filmska pozornica. Različitost stavova, načini na koje su se odigrale pripreme, medijski nastupi, suočavanja, atmosfere… Sve je neupitno scenarij koji sam po sebi ne treba dopunjavanja da dovoljno zabavi “publiku”.

Jedan dio snimanja dokumentarca pripada samim događajima koji su se zbivali na Korzu. Tu su spontano “uhvaćene” reakcije i ponašanja svih aktivista, uz autentičnu i “sirovu” sliku i ton koji su dokumentirali dramatičnu atmosferu onda kad se pravodobno događala što za gledatelje predstavlja neuljepšanu i uvjerljivu stvarnost.

Preostali dio filma uključuje intervjue sa svim relevantnim osobama koje su se predstavljale ispred organizatora spomenutih manifestacija, ali i sa svima onima koji su na druge načine bili uključeni u ovu tematiku dajući posebni doprinos ili razvijajući ovu dokumentarnu radnju – politički, znanstveno, pravno i etički.

Organizatori Vas pozivaju da dođite i pogledajte borbu suvremenog društva.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.