Široki Brijeg postao kulturno središte Hrvata u BiH

Dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup ”Kulturna baština i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini” svečano je otvoren u petak ujutro u hotelu Park u Širokom Brijegu.

Skup organiziraju Institut za migracije i narodnosti (IMIN) iz Zagreba i Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (Društvo za DTKB) iz Širokoga Brijega, u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru (FF SUM) i Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH).

Prvi dan skupa, četvrtak 10. studenoga 2022. godine, bio je rezerviran za terenski rad istraživača i posjet kulturno-povijesnim lokalitetima Grada Širokog Brijega i okolice.

Drugog dana skupa, u petak 11. studenoga, u hotelu Park predstavljeno je 35 izlaganja koji su rezultat rada preko 60 istraživača.

Prije početka radnog dijela skupa, okupljene je ispred organizatora pozdravio Toni Marić, predsjednik Društva za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine koji je u svom govoru istaknuo da je Široki Brijeg ovih dana postao kulturno središte Hrvata. s obzirom da se na ovaj međunarodni znanstveno-stručni skup veže i seminar folklora Hrvata u BiH.

Skup je otvorenim proglasio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, koji je istaknuo važnost očuvanja baštine i identiteta Hrvata u BiH.

Želim vam uspjeh kroz predviđena izlaganja danas, ali i da nastavimo dalje raditi. Uvjeren sam, da ćemo samo na taj način svjedočiti da smo dio moderne Europe, modernog svijeta i da smo već utkani u svaku poru civilizacijskih vrijednosti. Moramo to još jače naglasiti, prezentirati javnosti, znati uistinu kazati da hrvatski narod je jako umrežen na ovim prostorima, i upravo kroz znanstveno-stručna predavanja dati doprinos da na poseban način svjedočimo, kazao je Čović te je iskazao uvjerenje da će se na ovakav način graditi i nacionalna kultura Hrvata.

Cilj je znanstveno-stručnoga skupa je valorizacija elemenata tradicijske kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini u pogledu novih znanstvenih spoznaja istraživanja kulturno-povijesnoga identiteta.

U skladu s tim na znanstveno-stručnom skupu obrađene su teme:

 • Povijesni identitet Hrvata u BiH naspram drugih naroda
 • Jezik kao živa baština
 • Religijska baština u očuvanju identiteta
 • Kulturno-umjetnička društva kao čuvari tradicijske kulture
 • Primjena suvremenih tehnologija u očuvanju kulturnoga nasljeđa
 • Socio-demografska kretanja i njihov utjecaj na oblikovanje suvremenih identiteta

Podršku u realizaciji projekta pružili su: Grad Široki Brijeg, Vlada Županije Zapadnohercegovačke, Federalno ministarstvo kulture i športa, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Odjel za znanost i obrazovanje HNS-a BiH.

Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine i Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH službeno su akreditirane udruge pri UNESCO-u za savjetodavne poslove na polju očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Široki Brijeg će ugostiti Seminar folklora Hrvata u BiH

(www.jabuka.tv)

37 komentara

 • Treba im dati lopatu i motiku u ruke a ne da se skupljaju po bilo kakvim osnovama i onda nastrada desetak janjaca i to je to. Oni si umisljaju da su nekakvi intelektualni magovi koji su Bogom dani da cuvaju sve hrvatsko od bastine i kulture do identiteta. Sad im je narod produzio Ugovore o radu na cetiri godine i idu koristiti sve mogucnosti probitka i zarade

   • Koji si ti partijaš, iako bi se o fratrima i njihovoj ulozi dalo pricati s obzirom da se javno deklariraju za neradnu nedjelju a tajkunima na privatnim zabavama govore potpuno drugacije kad ovi obecaju dati vecu cifru.
    Sta na nekom znanstvenom skupu imaju raditi politicari ?Znaci da nije znanstveni skup!
    Zatupljeni narod treba osviješćivati jer ce i ovo malo nas koji smo tu ostali otici iz stanja kakvo je bilo, kakvo je sada i kakvo ce jos dugo biti.

 • Nista bez pratrina u prvim redovima… Zato ste k.rcina i vazda cete i biti. Odvojite znanost od j.bnog jeftinog kradezeovog skupljanja glasova i poena kod zatucanog naroda s ovim ”blagoslivanjem”, pa cemo onda pricati o nekakvom znanstvenom simpoziciju.

  • Za ručak,moš mislit iz tvoga džepa se netko hrani,ajde parazitu uginula bi uloža od tebe i tvojih “ručaka”porazi su bolni i biti će ih ihaha

   • Za ručak 14:32,,hvala za mladež meni je cilih 50 lita krvario za narod svoj a samo sam kod svojih ručavao nikad na veresiju ,ti si kokošar politikant ja sam branik pošteni iz puka svoga ,oćeš šorUUU srami se politikantu livi

 • Široki Brijeg je, zahvaljujući franjevcima, dobio brojne sadržaje, između ostalih, i na polju kulture. Međutim, smatram potpuno pogrešnim kvalificirati ga prijestolnicom. Mi Hrvati moramo Mostar učiniti ishodištem kulture, a kao drugi centar, primjerice, Kiseljak.

 • Pitam Fratre Zasto se naplacuje 33 mise narodu kad neko umre to nema nigdje takve pljacke svog naroda dosta ih nemoze ni troskove sahrane pokriti od misa ljudi placaju mise i kupe mise logicno , sta fratri imaju stime plati im se sprovod i misa.fratar Kiš poceran s Briga nije tio uzimat te 33 mise dugo godina bio u Ljutom Docu nikad mise te nije uzeo svaka mu cast .

  • Za 13: 17, dobro je i proslo, sta bi da je Isus npr.zivio 110 godina 😉😁
   Bas me zanima kako bi se mogla sa crkvene strane, po sadasnjim svecenickim obicajima u Hercegovini rjesiti sljedeca zamisljena situacija; da je sad par tisucljeca ranije i da je umrla Gospa, sv.Josip, ili npr.sv.Petar, bi li bilo OK da svecenici naplate misu i za njih 😁

  • Na znanstveni skup pozvali HDZ-ove političare, a njihova politika je upropastila Hrvate u BiH. Obzirom da su ovi HDZ-ovci poklopili sve i da se svugdje pojavljuju to ne izaziva mržnju već gađenje.

 • Pola ih ovde nema veze ni sa Veselom Sveskom a kamoli kakva doticaja s kulturoma a zato i jesmo di i jesmo, iseljavamo se ko rakova dica..

 • Kako ćemo napredovati kad su svi učenjaci, nikog da uzme “kramp” u ruke i počne s konkretnim djelima.

  Široki više ni duhovno ni moralno nije stup Hrvata u Ercegovini.

 • Sta se tice kulture na jednu stranu a na drugi put treba pristup Gradu Trnskom Unicom

  Sta puno o kulturi Grada trebao bi prstup Gradu biti kulturni da Trnsku Uli und ima toliko vremena svaki drugi kuli na cesti se nakrivio samo sto ne upadne dole u kanal pa ce Auto tockom upasti trebao bi Kraljevic isto primjetiti izjutra ako dobro vidi bez naocala i Uli ca. Bi treba law biti povezana malo Kultur nije Sirokobrijezanka?????????

 • Sva je kultura kod vas dobar Rückkehr da svaka god. mjenjate sakoe jer lanjski su tijesni pa nesto ucinite popravite cestu ito bi bila dobra kultura

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.