Široki Brijeg: Peticija o devetogodišnjoj ide ministrici, premijeru i Skupštini

U Širokom Brijegu su se u srijedu prikupljali potpisi roditelja za polazak prvašića devetogodišnjeg obrazovanja na nastavu na jesen, a ne kao do sada, tek u siječnju naredne godine. Inicijativa roditelja organizirala je peticiju kako bi osigurali pravo na obrazovanje djeci koje im po zakonu pripada.

Djeca opterećena – roditelji nezadovoljni. Tri generacije prvašića u klupe su sjedali posljednji u državi. Samo u zapadnoj Hercegovini – umjesto na jesen, početak školske godine za njih je u drugom polugodištu.

Roditelji peticijom traže “ukidanje skraćenog nastavnog plana i programa za prvašiće”.

“I kao roditelj i kao liječnik znam koliko su djeca osjetljiva u toj dobi na viroze, upale pluća. Oni su skratili nastavu – umjesto 35 nastavnih tjedana, idu 20 tjedana u školu. Moje dijete je rođeno u desetom mjesecu, nismo je ranije dali u školo. Da smo je dali ove godine, ona bi opravdano falila zbog bolesti pet tjedana. Znači, to dijete bi išlo 15 tjedana u školu”, kaže Melani Kvesić, predstavnica Inicijative roditelja.

O izmjeni jedinstvenog nastavnog plana i programa za prvašiće dosada se samo pričalo.

Roditelji su ovoga puta preuzeli stvar u svoje ruke. Tvrde da djeca zbog ovakvog načina polaska u školu gube pet mjeseci – plan je preobilan i oni za tako kratko vrijeme ne mogu savladati gradivo.

Prikupljeni potpisi bit će dostavljeni na adrese županijskog ministarstva obrazovanja, premijera i Skupštine.

(Federalna.ba)


11 komentara

 • Ja sam za to da se batine vrate u skolu.
  Za one problematicnije elektro sokovi.
  A nedaj Boze ako neko od djecice uhvatimo u posebno teskim djelima(pusenje,pijenje)progon i izopacenje iz obitelji i sredine.

 • Pa može dijete zabolit i u 9. mjesecu. Šta je onda manja šteta ako fali 5 tjedana kad se gradivo rasporedi na još koji mjesec, znači isto će vremenski falit. Što niste tražili peticiju za ukidanje devetogodišnje škole?! Pa Slovenija ni Hrvatska nisu uveli devetogodišnju, šta ste vi navalili? Fali vam možda gdje ubiti vrijeme, besposlenim roditeljima i ovima u državnim firmama? Treba se spremit i laganini od škole do kuće ili doma zdravlja, pa opet laganini, prošetat kroz grad da se vidi nova garderoba.

 • TREBA PETICIJA PROTIVPRESKUPOG COMINGA PRESKUPE VODE PRESKUPA TELEFONA PRESKUPE STRUJE CIJENE VRATITI U REALNOST PA ĆE MO VIDJETI TU NJIHOVU USPJEŠNOST LAKO JE BITI USPJEŠAN KADA TO DRŽAVA ŽELI SVE IM OMOGUĆI I ONDA ONI LEGALNO PLJAČKAJU AKO SU TAKO SPOSOBNI NEJKA RADE PRIVATNO PA DA IM VIDIMO SPOSOBNOST VEĆINOM SU TO LJUDI BEZ MOZGA IDU KOD DRUGIH PO SVOJE MIŠLJENJE TO JE GLASAČKA MAŠINERIJA AKTUALNE VLASTI VIDITE IM IMOVINSKE KARTICE 90 TIH I 2015 TE PA NEKA DOKAŽU GDJE SU TO ZARADILI PENZIJA 300 KM A RAČUN STRUJE PENZIONERA ZA JEDAN MJESEC 200 KM ŠTA IM OSTANE ZA POJESTI KAŽITE VI SPOSOBNI BIZNISMENI SA SVOJIM SAVJETNICIMA IZ VLASTI

 • pa vi ako imate ideju kako zatraziti da se ukine devetogodisnje skole pokrenite akcija,a nemojte umanjivati nesto sto je za svaku pohvalu ova incijativa da djeca krenu u skolu kao i u drugima zupanijama.Melani svaka ti cast na hrabrosti i odvaznosti,BTB

 • svaka cast na inicijativi.podrzavam i dala sam svoj potpis.isto sam i za ukidanje devetogodisnjeg skolovanja.i nisam za to da s nase grbace ucitelji planduju i leze pola godine .bome imaju oni placu .a sta se u nas placa podijeli za lezanje o tome bi se mogla knjiga napisat .ko se brine o penzicima.opet im kasni jadna crkavica.o porodiljama da i ne pricam..zene radjaju drugo dijete a za prvo nidu dobile marke..trosak sto li !!1000 km !!tuga narode moj !!

 • Samo se blamiraju i skreću pozornost na sebe, ko da nam je ovo najveći problem u gradu, regiji, državi. Ajmo sad peticija da sve učiteljice dobiju porodiljni, i ne samo one, da možemo izvaditi nalaze u našem domu zdravlja ko u ostalom civiliziranom svijetu i iza 10 sati. Pa doktorice na to bi mogli i vi uticati?!

 • ma sve je ovo obicno sranje
  nisu djeca preopterecena ja imam djete krenulo u sjecnju u skolu sve normalno to samo fantafije pusti melani nema drugog posla ,moze djete zabolit i u devetom mjesecu

 • tko kaže da učiteljice leže i planduju-one rade u drugoj školi dok čekaju prvašiće.ako ne znate šutite a ako znate koja to leži i prima plaću molim vas ime i prezime.prestanite se skrivati iza ekrana i pisati netočne navode .toliko o vašoj brizi za učitelje i nastavite i dalje —–svatko ima svoj posao—očito je vaš blatiti druge

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.