Široki Brijeg: Pazite na školarce u prometu, djeca uz pomoć policije prelazila ”zebru”

Uprava policije MUP-a ŽZH, povodom početka nove školske godine, od 7. rujna do 2. listopada provodi prometno-preventivnu akciju ”Djeca sigurna u prometu”.

Ekipa portala Jabuka.tv u ponedjeljak je bila s policijskim patrolom PU Široki Brijeg ispred Druge osnovne škole u naselju Lise.

Policijski službenici zaustavljali su promet dok su djeca i roditelji prelazili preko pješačkih prijelaza čime su upozoravali vozače da budu pažljivi kada su u pitanju pješaci, a pogotovo najmlađi školarci.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj djeluje sedam srednjih, 14 osnovnih i 56 područnih škola koje u školskoj godini 2020./2021. pohađa ukupno 11.297 učenika, od toga 822 učenika prvog razreda osnovne škole.

Prvenstveno učenici 1. razreda osnovnih škola bit će u najužem fokusu naših aktivnosti tijekom akcije ”Djeca sigurna u prometu” budući da su isti zbog svoje dobi i zbog nedostatka iskustva najranjivija skupina sudionika u prometu, navode iz Uprave policije MUP-a ŽZH.

Generalni cilj akcije jeste pojačanim preventivnim radom policije promovirati odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu tj. promovirati ponašanje koje će rezultirati ukupnim poboljšanjem sigurnosti u prometu te zaštitom djece kao najranjivije skupine sudionika u prometu.

Ciljevi akcije:

  • Pojačanim aktivnostima uniformirane policije na prometnicama utjecati na vozače da se pridržavaju prometnih propisa, posebice ograničenje brzine u blizini škola i na dijelovima cesta uz koje se kreću učenici
  • Povećati nazočnost policijskih službenika uniformirane policije u blizini škola, pri čemu će policijski službenici po potrebi regulirati promet, kao i poučavati učenike kako sigurno prijeći cestu i sigurno se kretati uz cestu
  • Upozoravati, i po potrebi sankcionirati vozače, koji ne propuštaju pješake prilikom prelaska ceste, koji nepropisnim parkiranjem vozila otežavaju promet pješacima (parkiranje na nogostupima, autobusnim stajalištima i sl.)
  • Kontrolirati, upozoravati, a po potrebi i sankcionirati vozače javnog prijevoza koji prevoze školsku djecu, a ne koriste autobusna stajališta za ulazak i izlaz putnika
  • Održati predavanje u školama na području ŽZH, svim učenicima nižih razreda, tom prilikom ih educirati o osnovnim pravilima kojih se trebaju pridržavati u prometu, upozoriti ih na opasnosti kojima su najčešće izloženi na putu od kuće do škole i obrnuto

Sve vozače pozivamo da pokažu poseban senzibilitet i razumijevanje prema učenicima, posebice prema ”prvašićima” koji su jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu, zaključuju iz policije.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Sta je sa autima koja su na nogostupu ispred grila kod Rade.. djeca moraju saci na cestu da bi presla taj dio od 20m. Zalasno.

  • Ovolika razine nekulture u prometu ne postoji ni u Indiji, dragi sugradjani zapitajte se !!!!!! Naucite sta znaci zebra !!!!

  • Kome je palo napamet praviti školu na onom mjestu svaka mu čast. A sada ako ste već je napravili onda ne dajte djeci da izlaze preko kapije i prelaze cestu. Ili neka nose sendvić ili im omogućite hranu u školi. Dok glava ne pane džaba je vama govoriti a o odgoju i ponašanju djece u prometu i školi svaki dan bi se mogao članak pisati. Kupiš mu mobitel,odjeću, obuću, dadneš mu pare i misliš to je odgoj i ti si ispunio svoju obvezu. A to djete divljak izleti pred auto ko muva bez glave i šta mu možeš nego dreknut na njega što opet nije normalno rješenje jer se i ono i ti streslo. Zato je sve ovako dok ne oplače neko. Nedaj Bože nikome ali će te se sjetit ovoga. Sve do jednom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.