Široki Brijeg: Park fra Didaka Buntića dobiva novo ruho

Uređenje Parka fra Didaka Buntića u Širokom Brijegu krenulo je početkom ovog tjedna te bi već u subotu ovom mjestu s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na grad trebao biti vraćen stari sjaj.

U planu nam je postavljanje ukupno 20-ak kanti za smeće u Didakovom parku, u Franjevačkoj ulici u naselju Grabovina koja se proteže od Klanca do Brijega te od Gradskog autobusnog kolodvora pješačkom stazom do Prve osnovne škole. To je akcija s kojom nećemo stati, postavit ćemo kante za otpad na mjesta gdje god se ukaže potreba, izjavio je za Bljesak.info Zoran Slišković, ravnatelj Javnog komunalnog poduzeća ”Čistoća”.

Također, u tijeku je nasipanje staze pijeskom što će parku dati potpuno novu dimenziju jer je do sada na stazi bila trava.

Stazu u parku nasipamo pijeskom što će biti ljepše za vidjeti, ali i ugodnije za hodati. Nadam se da će sve ovo ostati u jednom ovakvom urednom stanju kakav će biti kad završimo u subotu. Travu ćemo pokositi dok ćemo u krug ispred samog spomenika fra Didaka Buntića posaditi cvijeće, objašnjava nam ravnatelj Slišković dok vrijedni djelatnici ”Čistoće” uređuju park.

Cijela akcija se uklapa u Svjetski dan planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja, Slišković ističe da je ovo njihov mali doprinos obilježavanju.

Također, jedan dio kanti je postavljen u krugu Osnovne škole na Kočerinu.

To je akcija s kojom nećemo stati, postavit ćemo kante za otpad na mjesta gdje god se ukaže potreba. Nadam se da će se ove kante za komunalni otpad ispravno koristiti, znači da se neće devastirati i da će se redovno ispražnjivati i paziti, a većinu njih će djelatnici ‘Čistoće’ prazniti i odvoziti otpad. Na Kočerinu su pražnjenje kanti preuzeli djelatnici škole, a odvoz otpada će vršiti naši djelatnici. Također, u Parku fra Didaka Buntića vreće za smeće će mijenjati djelatnici srednjih škola, a naši djelatnici će ih odvoziti na deponiju u sastavu redovne linije, kazao je ravnatelj širokobriješke ”Čistoće”.

Spomenuti park godinama je bio zapušten, a spomenik fra Didaka Buntića išaran je s ”mali milijun” grafita te mu je potrebna restauracija. Vandalizam na javnim površinama, nažalost, pojava je ne samo u Širokom Brijegu nego i svakom u okruženju, a u prevenciju i očuvanje javnih dobara treba se uključiti cijelo društvo.

Treba apelirati na roditelje kao i na obrazovne institucije da se kod djece, ali i kod odraslih, podiže svijest o čuvanju prirdoe i okoliša inače – nema nas, zaključio je Zoran Slišković, ravnatelj Javnog komunalnog poduzeća ”Čistoća”.

(www.jabuka.tv)26 komentara

 • Ovo je za svaku pohvalu, ali dajte vi malo iz Komunalnog i čistoće posvetite više vremena čišćenju šetnice uz rijeku Lišticu. Jeli teško jednog ili dva radnika barem tijedno poslati da počisti papiriće, plastiku i kojekave stvari uz šetnicu. Radnici vam idu kući u 10 sati, a radno vrijeme do 15 sat. Molim lijepo platite radnika i održavajte čist Borak, Bent, Park uz rijeku kakav je takav, ali dajte da se to održava.

  • Ti si, žoharu, za psihijatrije. Pratim ti već duže vrijeme komentare, nikada se nisam osvrtao na njih, ali ima nešto bolesno u tebi… Vjerojatno je to genetika ili južina u zimskim mjesecima kada vi uz more imate pojačanu sklonost incestu. Ali nisi ti kriv. Nečiji si proizvod i nisi mogao birati tko će koga… Svejedno ako se javiš na vrijeme možda ti oni u Vrapču pomognu. Imam gore ravnatelja Hercegovca.

 • Eto kad ste stavili kante za smece u grabovini, nebi bilo lose napraviti Javni WC! A ne, kad gori idemo, na zavit, nemas di , vec u grab, tamo vec zauzeto …, ! Ruzno! Sve se cuturi samo jedno ne ! Za DAME und HERREN!!! Ma molim vas!

 • Akcija za pohvalu, ovaj portal je čitan i samo još da oni koji dođu u njega pripaze i ne uništavaju jer svima je lijepo doci, sjesti o uživati u pogledu…ajmo Sirokobrijezani, pokazimo da jmamo kulture!

 • Za Hajduk, ta ne praznite ih vi ni Inicijativa vec Komunalci ,vec svi se ukljucite , vise cvijeca manje smeca, di nam je svima kultura ?????

 • Seljačino zatucana što imaš naziv Za Haj-Dub te tvoje frendove iz Agrokora tamo preporuči. I one koji su 90-tih dali velikome gazdi da čini što ga je volja od raznih kompanija, te velike katolike na čelu sa markićkom glavnom licemjerkom u HR uz marijanu petir i ruzu tomasic a može u tu grupu licemjera i jandroković i plenki i vaso brkati-primitivni.

 • Za Hadukovca ta ne praznite ih vi ni Inicijativa vec Komunalci , malo vise kulture pa svi pridonosimo cistoci svugdje oko nas ,,,, vise cvijeca manje smeca ,,,,,

 • Sve je to ok, ali dajte i jedan kontejner uz groblje “Sajmište”! Di ćemo sa suhim cvjećem i izogjelim svićama? Nećemo valjda pod ruku pa kući? Ono je stvarno ružno!

 • Lijepo, ali ove kante u Grabovini se ne uklapaju u okoliš. Mi prije svega trebamo shvatiti da bacanjem smeća u okoliš radimo štetu sami sebi, ne samo estetski već i zdravstveno. Kad nam to bude jasno sve će oko nas blistati!

 • Za” onoga sto meni pise oblaksaj u svici” : ma moga bi iti u tvom KLOZETU , a ne po grabovini! Di ti zivis?? Kreten!

 • Fra Didakov park je trebao davno biti uređen,ruze posađene i trava uređena.
  Zalosno da nitko nije imao ili mogao uredit ,pa sve nas je zadužio !
  Fratar koji je svoju Hercegovinu i puk sav ,a posebno gladnu siročad spasio.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.