Široki Brijeg: Odgođeno suđenje u slučaju spektakularne pljačke

Iako je jučer trebalo biti nastavljeno suđenje bankarima Tomislavu Matijeviću, Miljenku Brekalu i Fabijanu Bakoviću te zaposlenom u zaštitarskoj agenciji Mati Karamatiću, koje je Tužiteljstvo ŽZH-a optužilo da su nesavjesnim propustima u poslu olakšali razbojnicima da izvedu milijunsku pljačku novca na cesti u Dužicama kod Širokog Brijega, ročište je odgođeno jer se jučer u sudnici Županijskog suda u Širokom Brijegu nije pojavio jedan od odvjetnika obrane.

Čekanje odvjetnika

Naime, nakon što su se jučer u sudnici širokobriješkog suda pojavili optuženici Matijević iz Uzarića, Brekalo iz Širokog Brijega, Baković iz Livna i Karamatić iz Posušja te tužitelj Borislav Čuljak i brojni svjedoci, predsjedajuća sudskog vijeća Dragica Šimić je utvrdila da u sudnici nema Brekalovog odvjetnika, Ivana Brekala.

Nakon što je isprva dogovoreno da se pričeka desetak minuta hoće li se pojaviti, a njegovom klijentu Miljenku Brekalu je rečeno da ga pokuša nazvati na mobitel, ročište je na kraju ipak odgođeno.

Prije toga, sutkinja Šimić se ispričala svjedocima koji su uzalud morali dolaziti, a zamolila je sve sudionike u procesu da se ubuduće profesionalno ponašaju. Dok se čekalo u hodniku suda, jedan od optuženih je rekao kako je čitav ovaj proces samo skretanje s pravog puta, vjerojatno misleći na to da je Tužiteljstvo optužilo službenike banke i zaštitarske agencije, a nikad se nije uspjelo ući u trag kriminalcima koji su orobili pošiljku s novcem. Na ranijim ročištima je i odvjetnik Zdravko Rajić tvrdio kako je optužnica neargumentirana i proizvoljna te da će dokazati apsurdnost teze da su njegovi klijenti Matijević i Baković pomagali nepoznatim osobama.

“Javnost misli da je pljačka riješena, a nije, jer nema nijednog počinitelja, a stvara se percepcija da su ovu ljudi krivci, što nije točno”, kazao je Rajić, a moglo se čuti kako su optuženi ogorčeni jer su im životi uništeni i jer ih se po medijima prozivalo za pljačku koju su izvršili nepoznati ljudi.

Propusti u radu

Tijekom ranijih ročišta Tužiteljstvo je izvodilo svjedoke kako bi dokazalo da su spomenuti optuženici svojim propustima kao suizvršitelji uklanjanjem prepreka za počinjenje ovog djela s umišljajem pomogli drugome u njegovom izvršenju. Podsjetimo, pljačka konvoja s novcem u Dužicama jedna je od najspektakularnijih na području ŽZH-a, a razbojnici su je izveli 5. listopada 2010. godine naoružani puškama i zoljom kada su presreli konvoj s novcem i oteli milijunski plijen, točnije oko 3.600.000 eura bez kovanica te 150.000 maraka.

Nakon dugotrajne istrage, nije se uspjelo ući u trag razbojnicima, ali je podignuta optužnica protiv tada visokopozicioniranih bankara i službenika zaštitarske agencije, uz tvrdnju kako su razbojnici, očito, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom pa su se unaprijed pripremili i dočekali zaštitare u zasjedi.

Kako se navodi u optužnici, Matijevića, tadašnjeg šefa Trezora UniCredit banke u Mostaru, 5. listopada 2010. godine ujutro nazvao je Baković, šef poslovnice UniCredit banke u Livnu, zatraživši hitnu pošiljku od 150.000 maraka za potrebe ove poslovnice.

– Matijević je pristao, iako je znao da se pošiljke moraju najaviti 12 sati ranije u pisanoj formi i uz uporabu kodovnika-šifrarnika. Izdao je naređenje zaposlenicima Trezora da novac zapakiraju u platnene vreće umjesto u VTB kovčege te su ih predali zaštitarima tvrtke Sektor Security, koji su tog dana trebali prevesti novac za potrebe Zagrebačke banke d. d. Zagreb u iznosu od 3.628.160 eura. Prijenos pošiljke bio je najavljen preko GP Gorica – Vinjani Donji”, piše u optužnici.

Također, Matijević je, prema optužnici, dopustio da se novac preda zaštitarima bez prisutnosti blagajnika Trezora, odnosno Brekala, koji se trebao nalaziti u blindiranom vozilu zaštitara i pratiti pošiljku novca od Mostara. Umjesto toga, Brekalo je u to vozilo ušao tek u Širokom Brijegu, a navodno je na jednom od ranijih ročišta rečeno da se tako i ranije radilo i da to nije ništa neuobičajeno.

Karamatića kao vođu tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke “Sektor Security” Tužiteljstvo, pak, tereti da je izvršio zamjenu najavljenog ispravnog blindiranog vozila drugim tehnički neispravnim vozilom te da je vreće s iznosom od 150.000 maraka iz blindiranog vozila prebacio u prtljažnik pratećeg vozila Renault Megan iako je, stoji u optužnici, znao da se novac ne smije prevoziti u pratećim vozilima. Svjedok Mario Zovko, koji je upravljao blindiranim vozilom, na ranijem ročištu je ipak kazao da je ono bilo tehnički ispravno.

(Dnevni list)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.