Široki Brijeg: Obilježavanje 50. obljetnice akcije Fenix

Odbor za branitelje Grada Širokog Brijega poziva javnost na prigodno obilježavanje 50. obljetnice Bugojanske skupine, odnosno akcije Fenix.

Prigodno obilježavanje će se održati u petak 24. lipnja 2022 godine u Širokom Brijegu:

19 sati: Spomen soba klub branitelja
20 sati: Dvorana kina Borak svečana akademija i projekcija filma FENIX

Na Akademiji će govoriti Drago Ljubić, sudionik u pripremi akcije.

U subotu će biti služena sv. misa na Raduši na mjestu prvog stradavanja u 12:00 sati, a okupljanje na Radušu je na Maklnenu u 10:00 sati, navode organizatori.

20. lipnja obilježava se 50. godina od upada 19. pripadnika Bugojanske skupine, u akciji “Feniks 72” u tadašnju Jugoslaviju, koju su činili domoljubi organizirani u Hrvatskom revolucionarnom bratstvu, a čiji je cilj bio oslobođenje Hrvatske od Jugoslavije.

Skupina se ubacila preko Dravograda (Slovenija) u Jugoslaviju, 20.lipnja, s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 25. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s milicijom, a potom s JNA i Teritorijalnom obranom.

Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, uz pomoć doušnika i UDBE tek 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana su ubile ili strijeljale njih 18, dok je jedino najmlađi od njih Ludvig Pavlović osuđen na 20 godina zatvora, ali on je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Upad Bugojanske skupine uzdrmao je stranačke (“partijske”), vojne i policijske (“milicijske”) krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: “…dobro smo dobili po glavi…”.

O ovoj akciji snimljen je i dokumentarni film “Akcija Fenix 72” u trajanju od 84 minute, a on je rezultat dugogodišnjeg, upornog i profesionalnog istraživanja povijesti hrvatskog političkog iseljeništva, posebice tajne osloboditeljske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), čiji je najpoznatiji pothvat bio akcija Feniks 72 (ili „Bugojanska akcija“) iz lipnja i srpnja 1972.

Na temelju dokumenata iz raznih policijskih, vojnih i obavještajnih izvora te sudskih arhiva, kao i dokumentarnih audio i videosnimaka i autentičnih svjedočenja, koja se u najvećoj mjeri u ovom filmu po prvi put prezentiraju javnosti, na objektivan i stručan način rekonstruirana je akcija Fenix 72 od njene zamisli u Australiji, preko priprema u zapadnoeuropskim državama i same izvedbe u bivšoj Jugoslaviji, navedeno je u priopćenju.

(www.jabuka.tv)



12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.