Široki Brijeg: Miro Gavran predstavio roman u kojem je opisao lik i djelo fra Didaka Buntića

Miro Gavran u četvrtak je u kinu Borak u Širokom Brijegu predstavio roman “Nekoliko ptica i jedno nebo”, nadahnut događajima iz vremena velike gladi tijekom Prvoga svjetskoga rata, roman koji bi svi Hercegovci – ali i drugi – zasigurno trebali pročitati.

U programu predstavljanja knjige sudjelovali su fra Ante Marić, dramaturg Dragan Komadina i autor Miro Gavran.

Slavonac hercegovačkih korijena i jedan od najboljih živućih hrvatskih pisaca Miro Gavran napisao je fantastičan roman u kojem na osebujan način opisuje godine gladi u Hercegovini. Naravno, u prvi red stavlja franjevačku legendu fra Didaka Buntića, koji je spasio tisuće tada malih hercegovačkih dječaka i djevojčica, piše ABCportal.

U toj “priči o dubokoj sumnji i istinskoj vjeri” prikazana je dvostruka ljubavna priča i dramatični događaji ratnoga doba, kada je fra Didak Buntić za oko 17 tisuća gladne hercegovačke djece osigurao prihvat u Slavoniji i Srijemu.

Sudbine pokrenute vlakom koji 1917. godine kreće s mostarskoga kolodvora u romanu su isprepletene s onom mladića koji tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća, u ispreplitanju stvarnosti i snova, počinje gubiti tlo pod nogama.

“Sretan sam što se tim romanom povezuje Hercegovina i Slavonija i što sam fra Didaka Buntića prikazao ne samo kao povijesni nego i kao književni lik”, rekao je Miro Gavran. Objasnio je kako je, kada je počeo više čitati o fra Didaku Buntiću, vidio da taj čovjek zaslužuje sav respekt i današnjega društva.

“Bila je to biografija i vrijeme koji zavrjeđuju roman. Ja sam Slavonac, a korijeni su mi hercegovački (otac iz Posušja, majka iz Ljubuškoga) pa sam osjetio da je to i moj roman”, ustvrdio je Gavran, dodavši kako mu je drago što je u priču uveo i male ljude koji nisu povijesna lica, poput Jure i Jelene (kojima je dao imena svojega djeda i bake).

(www.jabuka.tv)
5 komentara

  • Apsurdno je da da Miro Gavran, a vjerojatno i ostali na ovom ‘velebnom’ skupu ne znaju kako postoji već kronika ovog vremena u autobiografskom romanu jednog hercegovačkog književnika. 🙂 Pusica neznalicama. :=) Manje ega, više čitanja. 🙂

  • Kako mi je pricso moj dida fra Didak pored spasavanja djece koje je slao u Slavoniju ucio je ljude kalemit kresat kamen za crkvu pa i kamena s ramena vidite komentirajte staje????

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.