Široki Brijeg jedan od najromantičnijih gradova u BiH

Bliži nam se još jedno Valentinovo. Ako spadate u one koji pridaju važnost Danu zaljubljenih, vjerojatno ste u potrazi za originalnim načinima kako obilježiti taj dan s voljenom osobom.

Inspirirani tom činjenicom, GetByBus je odlučio istražiti koje destinacije u Bosni i Hercegovini možemo smatrati posebno romantičnima.

Kako bi  doznali koji su to najromantičniji gradovi u Bosni i Hercegovini, napravili su malo istraživanje u kojim bosanskohercegovačkim gradovima parovi češće stupaju u brak.

Odlučili su kombinirati broj brakova i populacije kako bi dobili listu najromantičnijih gradova u Bosni i Hercegovini. Za početak uzeli su u obzir samo gradove preko 20.000 stanovnika kako bi dobili realniju sliku.

Iako sam broj brakova ne govori mnogo, standardizirajući ga na 1.000 stanovnika, možemo zaključiti da su u nekim gradovima parovi spremniji na vjenčanje.

Osim po gradovima, dodali su i pregled brakova po županijama, podatke o prosječnoj starosti mladenaca, prosječnom trajanju braka te informacije o ukupnom broju brakova i brakova sklopljenih po prvi put.

U malom istraživanju na samom vrhu liste 20 najromantičnijih gradova u Bosni i Hercegovini istaknuo se Tešanj. U godinu dana, u ovom šarmantnom gradiću vjenčalo se 7 parova na 1000 stanovnika. Visoku stopu vjenčanja također imaju Velika Kladuša, Bosanska Krupa i Živinice.

Pogledamo li rezultate na razini županija, na prvom mjestu našla se Bosansko-podrinjska županija s više od 7 vjenčanih parova na 1000 stanovnika. Prate ju Unsko-sanska i Zeničko-dobojska.

Što se ostalih podataka tiče, u protekloj godini, u BiH se vjenčalo ukupno 11.038 parova. Od toga ih se po prvi puta vjenčalo čak njih 88%.

Prosječni brak u Bosni i Hercegovini traje 11 godina. To je nešto više od europskog prosjeka prema kojem prosječan brak traje kraće od 10 godina. Za usporedbu, u susjednim zemljama brakovi u prosjeku nešto dulje traju. Pa tako prosječan brak u Hrvatskoj traje 15 godina, a u Crnoj Gori 12 godina. S druge strane, brakovi u Srbiji u prosjeku traju 10 godina.

Kada govorimo o prosječnoj starosti mladenaca, u Bosni i Hercegovini mladenke u prosjeku stupaju u brak s 27 godina, a mladoženje s 30 godina. U usporedbi s ostatkom Europe, to je jedan od najmlađih prosjeka. Naime, prema Statista.com, prosječna dob ženika u Europi je 34.8 za mladenke i 37.5 za mladoženje.

U nastavku pogledajte infografiku s top 20 najromantičnijih gradova u Bosni i Hercegovini te ostalim spomenutim podacima.

Top 20 najromantičnijih gradova u BiH (Foto: GetByBus)

Čista srijeda pada na Valentinovo: Što nude restorani u Hercegovini?

“Široki Brijeg jedini grad na svijetu s 0% razvoda brakova”

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

30 komentara

 • Široki Brijeg je romantičan grad. Parkiraš se ispod hotela i robne kuće. Prošetaš do Županije. Ili parkiraš se preko puta Županije pa prošetaš šetnicom uz rijeku Lišticu u borak. Poslije odeš na piće u gradsku kavanu, flores, korzo, mexx, nest, itd. ili odeš na večeru u borak, čolića, domano, lavandu, itd. i kasnije ići na kulu gledati zvijezde, pa iza toga mazanje.

 • Cudo jedno sjednes ispod kriza pa gledas penavica kuce pa se onda okrenes i odes do soptinih kuca pa zatvoris oci a svi misle ti u sedmom nebu a ti od jada nemozes oci otvorit

 • A tek romantika počinje kada lištici opane vodostaj pa se idiše miris ” Širobriških izlučevina”…!!!???
  Svak zna kako je u 8 misecu na mostu i ispod robne, hvala na romantici.

 • Naravno, kad je naša mladež, srednjoškolci / studenti / i radna mladeš do 30 tak godina, aktivna u večernjim satima. Ih, kad se po krtinama pucalo. Ha ha.

 • Naravno da je romantičan. Od srednjoškolskih dana kad se nalazilo na mostu, pa se popije piće negdje, pa se išlo malo u borak, sve pješice. Onda sa 18 + , studentsko doba, ide se autom, negdje se popilo pićence, jos se malo opskrbi na benzinskoj, i parkira se negdje. Pa kad se krenilo radit, s nekih 25, onda ili se negdje zasjedne uz ‘prava pića’ ili se ode na večericu, barik, domano, i sl, pa kasnije, zna se.

 • Eto samo je kod nas tako tako je svugdi.Svagdi ima i krtina i kula i boraka.To se vazda radilo i radit ce se.Svi cemo pred boga jednom sta ces tko je bez grijeha neka prvi baci kamen.

 • Bilo je to, bilo je to, na Valentinovo….
  Srcu mome tiha patnja,
  oku mome, radost i sjaj,
  Široki najbolji si znam.
  Most, borak, lištica, brijeg, pecara ..

 • najrom antičnije je u zavozniku jer je to postao najnoviji fukodrom u ovoj kasabi od općine ili općinskoj kasabi.Nema tu cile mile, parkiraju uz fukodrom kod shone i udri brale nije ti rodbina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.