Široki Brijeg: Izložba Joze Matakovića otvorena u sklopu veličanstvenih “Šimićevih susreta”

U srijedu u 19 sati otpočeo je bogat i raznolik kulturni program u Franjevačkoj galeriji, koji je organiziran u sklopu “54. Šimićevih susreta 2017.”

U sklopu ovoga događaja predstavljena je knjiga “Problem istine u filozofiji Martina Heideggera”, autora fra Krune Pandžića, a poslije je otvorena retrospektivna izložba “Joza Mataković – slikar slavonske ravni”.

Program događaja vodila je Željka Šaravanja, a u otvorenju su sudjelovali fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, Ljubo Grizelj, načelnik Gruda i predsjednik Organizacijskoga odbora “54. Šimićevih susreta 2017.”, Ivica Musić, sveučilišni profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru, Danijel Petković, ravnatelj Gradskoga muzeja Vinkovci te Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

Prof. Marija Čolak u glazbenom je programu ravnala Djevojačkim zborom Glazbene škole Široki Brijeg.

Fra Vendelin Karačić za portal Jabuka.tv istaknuo je kako je sudjelovanje Franjevačke galerije u Širokom Brijegu u manifestaciji “Šimićevi susreti” već postalo tradicionalno, a da je izložba slika Joze Matakovića također dio prijateljske suradnje i kulturne razmjene gradova prijatelja, Širokoga Brijega i Vinkovaca.

Grudski načelnik Ljubo Grizelj izrazio je zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom ovogodišnjih “Šimićevih susreta” te je zajamčio da će se i ubuduće truditi da “Šimićevi susreti” budu na razini koju lik Antuna Branka Šimića nedvojbeno zaslužuje.

Ivica Musić pri predstavljanju knjige fra Krune Pandžića ustanovio je da je Pandžić nedvojbeno izgrađen filozof te da, nakon perioda zapostavljanja, zaslužuje da ga se istinski vrjednuje i da mu se dodijeli zasluženo mjesto u hrvatskoj filozofiji.

Ravnatelj vinkovačkoga Gradskoga muzeja Danijel Petković kratko je govorio o izložbi slika Joze Matakovića te je istaknuo da je obitelj ovoga umjetnika ustupila najviše djela.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa, Ružica Mikulić, dodala je da je Mataković imao iznimnu životnu energiju te da je on dijelom niza istaknutih pojedinaca koji čine vezu Hercegovine i Slavonije, a koja datira još od vremena fra Didaka Buntića. Ministrica Mikulić izložbu je službeno proglasila otvorenom.

U glazbenom programu nastupio je Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg, pod ravnanjem prof. Marije Čolak.

(www.jabuka.tv)

 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.