Široki Brijeg i Žepče potpisali prijateljstvo na “Večeri s gospodarstvenicima”

Tradicionalni susret “Večer s gospodarstvenicima” održan je u ponedjeljak u širokobriješkom Hotelu “Park”.

Središnja tema ovogodišnjega Susreta bilo je potpisivanje Svečane povelje o suradnji i prijateljstvu između Općine Žepče i Grada Širokog Brijega.

Bratimljenje Širokog Brijega i Žepča

Cilj povelje je ostvarivanje zajedničkih interesa i promicanje suradnje na svim poljima, s naglaskom:

  • Suradnja na području gospodarstva;
  • Suradnja na području kulture koja uključuje međusobnu suradnju između kulturnih ustanova i udruga, a u cilju upoznavanja kulture, povijesti i tradicije;
  • Suradnja i unaprjeđenje sportskih veza;
  • Suradnja i unaprjeđenje lokalne samouprave.

Povelju su potpisali gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i načelnik Općine Žepče Mato Zovko. Na večeri su bili nazočni politički, kulturni i društveni djelatnici, kao i gospodarstvenici Širokog Brijega i Žepča.

Povelju su potpisali Miro Kraljević i Mato Zovko

Na početku večeri nazočnima su se obratili širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević i općinski načelnik Žepča Mato Zovko.

Pozdravljajući nazočne goste iz Širokog Brijega i Žepče, gradonačelnik Miro Kraljević kazao je da je cilj ovoga susreta razmjena iskustava između Žepča i Širokog Brijega.

Miro Kraljević

Širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević

Ova večer je dobila novu, jaču dimenziju koju smo uklopili u naše institucije. Ovog puta s nama je Žepče. Već imamo jedan vid suradnje, ali nam je cilj kroz daljnje djelovanje pojačati tu suradnju, istaknuo je Kraljević naglašavajući kako bez gospodarstva ne bi bilo ni Širokog Brijega.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko u svom obraćanju govorio je o ideji općine Žepče da sklopi prijateljstvo s nekom općinom ili gradom iz zapadne Hercegovine. Odluka je pala na Široki Brijeg.

Mato Zovko

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko

Večeras nam je pripala uloga da potpišemo povelju o bratimljenju ovih gradova. To znači nastavak suradnje, kazao je Zovko dodajući kako će se nastojati razbijati predrasude koje postoje u BiH.

Stanje u gospodarstvu

“Večer s gospodarstvenicima” ujedno je bila i prigoda za upoznavanje gospodarstvenika sa stanjem gospodarstva u Širokom Brijegu i njegovim perspektivama, kao i aktualnim stanjem i perspektivama gospodarstva Općine Žepče.

Prezentirano je i gospodarsko stanje Općine Žepče. Prema Federalnom zavodu za statistiku, Općina Žepče broji malo više od 30.000 stanovnika. Broj zaposlenih prema podacima za 2018. godinu iznosi 7.500, a na području Žepča posluje 545 gospodarskih subjekata. Vrijednost izvoza u 2018. godini iznosi nešto više od 80 milijuna KM. Prosječna bruto plaća prema FZS je 890 KM.

Večer s gospodarstvenicima Široki Brijeg

Na večeri su bili nazočni politički, kulturni i društveni djelatnici, kao i gospodarstvenici

Važno je istaknuti kako gospodarski pokazatelji, poput broja gospodarskih subjekata, izvoza, broja zaposlenih, građevinskih radova posljednjih godina bilježe uzlaznu putanju. Gospodarstvo je izvozno orijentirano, a budućnost i razvoj vide u metaloprerađivačkom, drvnom i tekstilnom sektoru. Perspektivu vide i u geostrateškom položaju, poslovnim zonama i najplodnijim poljima u dolini rijeke Bosne.

U Širokom Brijegu je, prema aktualnim podacima Federalnoga zavoda za statistiku, u 2017. godini bilo aktivnih 409 pravnih osoba koji imaju registrirano sjedište u Širokom Brijegu, 294 poslovne jedinice u sastavu pravnih osoba i 489 fizičkih osoba-obrtnika.

Ovi podaci pokazuju da broj poslovnih subjekata u odnosu na prethodne godine polako raste.

Kada se analizira struktura pravnih osoba u Širokom Brijegu prema djelatnostima, možemo vidjeti da je i dalje najveći broj poduzeća u sektoru trgovine (39 %) i prerađivačke industrije 24%.

Struktura fizičkih osoba-obrtnika je nešto drugačija i najviše je poslovnih subjekata iz sektora ugostiteljstva i hotelijerstva (30 %), trgovina (27 %) i prerađivačke djelatnosti (10 %).

Visina prosječne neto plaće u Širokom Brijegu najmanja u FBiH

Od aktivnih poduzeća u Širokom Brijegu 58 % ih ima do 5 zaposlenih, 36 % poduzeća ima između 5 i 50 zaposlenih (mala poduzeća), a tek 5% poduzeća ima od 50 do 250 uposlenika (srednje velika poduzeća), i samo 1% koji imaju preko 250 zaposlenih (velika poduzeća).

Visina prosječne neto plaće u Širokom Brijegu bila je u proteklom višegodišnjem razdoblju najmanja u odnosu na druge općine u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ali i u odnosu na Federaciju BiH.

To se polako mijenja i u tri zadnje godine neto plaće imaju trend laganog porasta.

S druge strane, broj zaposlenih u Širokom Brijegu je daleko najveći (i u odnosu na prijeratno i u odnosu na poratno razdoblje) i zadnjih desetak godina bilježi stalan porast tako da je taj broj u 2017. godini prosječno iznosio 7.327 zaposlenih.

Službenih statističkih podataka za 2018. godinu još nema, a neslužbeno se može potvrditi da je taj broj u blagom porastu. To je 40 % od svih zaposlenih u Županiji Zapadnohercegovačkoj, s tim da u Širokom Brijegu 2017. godine živi 31 % stanovništva (28.920) od ukupnog broja u stanovnika ŽZH(93.696).

(www.jabuka.tv)


32 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.