Široki Brijeg: Franjevački muzej i galerija obilježavaju 30 godina postojanja

Franjevački muzej i galerija u Širokom Brijegu u subotu, 25. srpnja, obilježavaju 30 godina postojanja.

Bogat fundus bit će predstavljen posjetiteljima kroz raznovrstan cjelodnevni program obilježavanja.

Ravnatelj muzeja i galerija fra Ivan Marić pored više važnijih datuma za ovaj kraj ističe i 25. srpnja kao dan osnutka Franjevačkog muzeja i galerije.

Od utemeljenja samog samostana na Širokom Brijegu fratri dolaze s umjetninama. Vraćaju se sa europskih učilišta donoseći tragove svjetske umjetnosti u naš grad. Osnutkom naše klasične gimnazije osnovan je muzej koji je bilježio razvoj ovoga kraja, skupljao važne dokumente i umjetnine prikazivao javnosti kao jedan civilizacijski napredak ovoga kraja, kazao je fra Ivan Marić posebno ističući promoviranje hrvatskih akademskih umjetnika i formiranje širokobriješke umjetnice Sofije Naletilić – Penavuše.

Itekako je važna za naš grad i zapadnu Hercegovinu, dodao je fra Ivan.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • O čemu pričate sramote ljudskog roda? O kojoj udbi? Kakva vas ljuta muka goni na valjanje gluposti? Zar vam nije dosta podjela među Katolicima i unošenja klica razdora? Ima nas u BiH ko žitelja u jednoj ulici Sarajeva i vi mlatite praznu slamu, a na koga? Na tih nekoliko svećenika. Uzmite krunicu u ruke i podignite ih ka nebu. Dok ne bude kasno.

    • Tako je,kad su anonimni kom.svi lupetaju bez dokaza i argumenata.Molite se Bogu,a okanite se vrijedjanja fratara.Na kraju cemo svi odgovarati samo za svoja djela odnosno za nedjela.

  • A joj ove molitvene skupine,muka čovjeku bude glumataju svetice i svece ,kad tamo sve da je njima prigrabit a bratu čovjeku nek umre od gladi,jada i poniženja .Dobra djela su ključ života uz iskrenu molitvu i pokajanje i da se bude bolji čovjek.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.