Široki Brijeg: Franjevačka galerija predstavlja prvoga ak. slikara zapadne Hercegovine

Franjevačka galerija Široki Brijeg u ponedjeljak 17. srpnja otvorit će izložbu djela fra Mirka Ćosića pod nazivom “Fra Mirko Ćosić – Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga”.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u 19.30 sati. Radi se o retrospektivnoj izložbi više od 60 djela prvoga akademski obrazovanoga slikara u zapadnoj Hercegovini, rođena u Buhovu pored Širokoga Brijega.

Ova izložba prethodno je 6. lipnja otvorena u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima, sastavnici Gradskoga muzeja Vinkovci. Po zatvaranju izložbe u Širokom Brijegu, planirano je gostovanje u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

U predgovoru naslovljenom “Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga”, povjesničar umjetnosti Beat Čolak napisao je: “Skromno smjerajući ljepotu prirodnoga svijeta prenijeti i ovjekovječiti vlastitim slikarskim trudom, fra Mirko Ćosić umjetnošću si je osigurao istaknuto mjesto. Pa i ako ta umjetnost ne pripada vrhunskim dostignućima i možda se nikada neće nalaziti u svjetski poznatim kolekcijama, ipak je valja cijeniti jer pokazuje početne korake u razvoju ideje i talenta čije plodove danas mnogo lakše nalazimo i ubiremo.”

Ova izložba u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu bit će otvorena do 30. kolovoza.

Fra Mirko Ćosić rođen je u Buhovu 19. srpnja 1903. godine. Pučku školu pohađao je u susjednom selu Rasno, a 1917. upisao se u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu. Godine 1929. mostarski biskup zaredio ga je za svećenika te je iste godine slavio i mladu misu. Godine 1935. diplomirao je na zagrebačkoj Kraljevskoj akademiji za umjetnost i umjetni obrt, u klasi prof. Vladimira Becića. Preminuo je 16. srpnja 1967. godine. Za života nije izlagao, a prva samostalna izložba postavljena je 1986. godine.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • A.šta nam nije ruglo sada prijatelju..pogledaj oko sebe i vidu na šti liči ovo mjesto..ovi nije ni g.od grada..Važno je da je prdinja gledao Aberdin ko jebe ceste,smeće,duhansku..narod.Ovakav debil se ne rađa često ali eto kakvi smo mi ako nam je vođa takav..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.