ŠIROKI BRIJEG: Ekshumirano tijelo vojnika iz Drugog svjetskog rata

U organizaciji širokobriješkog Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća ekshumirani su posmrtni ostatci  Ivana Tolja, pripadnika ustaške Crne legije iz Ljubuškog. Ekshumaciji posmrtnih ostataka Ivana Tolja u ime svoje brojne obitelji, bio je nazočan brat Ljubo Tolj sa suprugom, koji danas živi u Orebiću u Republici Hrvatskoj, te njihov rođak Stanko Tolj. Ovo je prvi slučaj ekshumacije nakon kojeg će Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Općine Široki Brijeg posmrtne ostatke predati obitelji, nakon provedenoga uobičajenog postupka s kostima na patologiji SKB Mostar.

Tako će se, nakon više od 67 godina, Ivan Tolj, poginuli hrvatski vojnik u obrani Širokog Brijega, konačno vratiti kući, u svoju Gredu u Ljubuškom, gdje će nakon dugog puta njegova duša konačno moći pronaći vječni smiraj. I ovoga puta ekshumacija je vršena uz policijsko osiguranje, pod nadzorom predsjednika i članova Povjerenstva i pod stručnom palicom arheologa Tihomira Glavaša i forenzičara dr. Pere Bubala. „Neizmjerno smo sretni svi mi, članovi naše brojne obitelji što smo pronašli posmrtne ostatke našeg  najstarijeg brata Ivana. Najviše su sretna sva moja još živa braća i sestre, a zajedno sa svima njima sretni smo i moja supruga i ja. A bilo nas je u mojih roditelja ukupno 13  djece. Danas su mi živa još dva brata (oba žive u Australiji) i dvije sestre. Hvala najljepša ljudima iz Povjerenstva za otkrivanje i obilježavanje grobišta II. svjetskog rata i poraća iz Širokog Brijega, hvala Draganu Bošnjaku, a najviše hvala Zvonki Bošnjaku bez kojeg možda nikada ne bismo pronašli tijelo mog brata. Kad dobri ljudi iz Širokog završe postupak ekshumacije mog brata, odnosno kad sve obave po zakonu i svojim pravilima, tada ćemo, ako Bog da, preuzeti tijelo i kršćanski, kako pristoji, organizirati i obaviti pokop u našoj rodnoj Gredi u Ljubuškom“, rekao je Ljubo Tolj, brat ekshumiranog pripadnika Crne legije Ivana Tolja.

Ustaški vojnik Ivan Tolj stjecajem ratnih okolnosti, posljednja tri-četiri mjeseca uoči pada u zločinačke partizanske ruke, proveo je na položajima obrane Širokog Brijega. Naime, Ivan Tolj bio je na službi u Zagrebu te je sredinom listopada 1944. kratko došao kući na nekoliko dana dopusta. Međutim, u međuvremenu stanje na bojištu se promijenilo pa se Ivan više nije mogao vratiti u Zagreb. Stoga je otišao u najbliže ustaško zapovjedništvo, a to je  bilo u Ljubuškom, te je tu dobio raspored u Široki Brijeg. Dan uoči pada Širokog Brijega Tolj je bio teško ranjen. Nakon što su mu previli rane, suborci su ga ponijeli u bolnicu, koja je tada bila improvizirana u kući časnih sestara u Širokom Brijegu. Međutim, Tolj nije stigao živ do bolnice, umro je otprilike na pola puta, u kući Anđe Bošnjak te je u neposrednoj blizini, u Čajercu iznad Bošnjakovih kuća bio i pokopan. Njegova obitelj znala je da je Ivan poginuo negdje u Širokom Brijegu, ali više od toga nije znala. Prije nešto više od mjesec dana, Širokobriježanin Zvonko Bošnjak uspio je pronaći obitelj poginulog ustaše Ivana Tolja, odnosno njegova brata Ljubu Tolja, te je tako došlo do današnje ekshumacije tijela u nazočnosti članova obitelji.

(www.jabuka.tv | Velimir Mabić)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.