Široki Brijeg: Dvojac koji je u Provu uzgajao indijsku konoplju u petak pred sudom

Županijski sud u Širokom Brijegu za 23. ožujka 2018. godine zakazao je raspravu za predmet o dvojcu koji je neovlašteno proizvodio i stavljao u promet opojne droge, a koji je dva puta vraćan Općinskom sudu u Širokom Brijegu.

Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu optužilo je B. Č. (38) i Z. B. (57) kao supočinitelje u kaznenom djelu neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge. Oba puta optuženi B. Č. je oglašen krivim i bila mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, dok je Z. B. oba puta oslobođen od optužbe, izjavio je za portal Jabuka.tv Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskoga tužiteljstva ŽZH.

Tijekom postupka, Županijsko tužiteljstvo tražilo je dva puta da se B. Č. izrekne kazna zatvora u dužem trajanju, dok je istodobno traženo da se Z. B. oglasi krivim.

Kako je za portal Jabuka.tv  potvrdio Josip Aničić, optuženi se terete da su se dogovorili da uzgoje indijsku konoplju i da od nje dobiju marihuanu. U cilju izvršenja dogovorenoga, u mjestu Provo, Široki Brijeg, na katu stambeno-poslovnoga objekta u vlasništvu Z. B. napravili su laboratorij za uzgoj indijske konoplje.

Kroz taj laboratorij razveli su kompletnu elektro i zračnu instalaciju, kao i ventilaciju, te svaku večer stavljali magnet koji je preko noći blokirao brojač potrošnje električne energije. Sve to s namjerom da taj ilegalni laboratorij sakriju. Oni su od njima poznatih osoba nabavljali sjemenke indijske konoplje koje su stavljali u papirni ubrus i zalijevali, a kad bi iste proklijale, presađivali bi ih u “saksije”.

Suradnjom Županijskoga tužiteljstva i Federalne uprave policije Sarajevo, od suda je ishođena naredba za pretres obiteljske kuće Z. B.

Prilikom pretresa pronađeni su predmeti za elektro instalaciju i ventilaciju, sito, 294 stabljike i određena količina suhe biljne materije, da bi se naknadnim vještačenjem utvrdilo da stabljike, kao i suha biljna materija, sadrže zabranjene komponente i da predstavljaju opojnu drogu, zaključio je Aničić za portal Jabuka.tv.

Za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge propisana je kazna zatvora od 1 do 10 godina.

(www.jabuka.tv)