Široki Brijeg: Andrija Zeljko obilježio 40 godina filmske i kazališne karijere

U petak navečer u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg, u organizaciji širokobriješkog ogranka Matice hrvatske, održan je kulturni program pod nazivom ”Matičine večer s…”, a tema ove večeri bio je Andrija Zeljko – svestrani Širokobriježanin, profesor matematike, zaljubljenik u književnost, ali i filmski te kazališni glumac koji je večeras proslavio 40 godina karijere.

OAndriji su govorili njegovi prijatelji, suradnici i gosti fra Dane Karačić, Ljubo Mikulić Brajo, Blanka Kraljević, Miro Naletilić, Željka Šaravanja, Marko Knezović Ćopo, Zdravko Kutle, Ana-Marija Prskalo i Sanijela Matković.

KVK Amater iz Širokog Brijega 20-minutnom snimkom napravili su presjek filmske i kazališne karijere Andrije Zeljke.

Glazbene trenutke večeri uljepšale su klape Dobrkovići i Diva.

U mnogo čemu Andrija Zeljko bio je prvi u Širokom Brijegu, prije svega na polju kulture. Nikada mu nije službeno dodijeljeno priznanje za zasluge koje ima, ali ga je javnost svrstala u red onih Širokobriježana koji su uvelike zadužili svoj grad. Video koji možete pogledati je djelomični pregled filmske i kazališne karijere koja traje više od 40 godina.

Andrija Zeljko je rođen 17. travnja 1943. godine u Donjem Crnču.

(www.jabuka.tv | Foto: Ivan Ramić)



22 komentara

 • Ovo moguće nitko ne daje komentare. UPS zaboravio u sirokome je jednoumlje.m..odavnobna djelu pa tako i kultura i istina o svemu…..

 • čestitam susjed…bog nas blagosovio da smo mogli živjeti pored tebe i biti svijedoci nečega “opipljivog” i uživati u tvojim komentarima i dojetkama i onome što si nam činio veselijim…dogo nam poživi profesore…Zlatan sa obitelji

 • Bio je moj profesor u gimnaziji, a isto tako i mojoj kćeri. Pravi gospodin i dobar i jednostavan čovjek. Za primjer svima.

 • Jeste dosadili s ovima samoreklamama….Ne bi da je holivudski glumac,čovjek lokalnog karaktera,ima svoje zanimanje i to je to.Bog mu dao zdravlja ali ja ne vidim poantu da ovo zaslužuje vijest…Glumio u fratara i predavao matematiku,pa i ja igram lopte i radim…
  Ubijete se kolektivno!

  • Svakakvih (anonimnik) isfrustriranih gnjida i jadnika se javlja na ovim portalima. ali ti si neprikosnoveni prvak. Svakom si loncu poklopac, ali ja bih rekao da si ti svakoj quzici četa. Sve popratiš s cinizmom, sve olaješ, sve popljuješ. Nitko ti ne valja, osim tebe naravno. Zašto imaš toliku želju jesti qovna u povodu objave svake teme? Ne znam te, ali vidim da si svrab, gnjiga, amabe, pavijan, picajzla ili nešto slično. Pošteti nas, ne javljaj se barem jedno vrijeme.

 • kako nije obilježio godišnjicu djelovanja u savezu komunista i propagandu koju je vodio 70-ih godina,kako je ovaj život nepravedan nekome se gleda dlaka u jajetu a netko prolazi kao najveći kroz život-bez zasluge za nešto posebno.

  • Zar je moguće da tgz tako lijepo kiti.gosta ispred sebe.a sto se tiče komunista ustaša sve redom zaboravite jer kakve opće koristi imamo od toga.valjda ce nam Bog dat ocjenu na kraju našeg života……jesi dobar ili los…..zbogom tgz zbogom gost zbogom govor mržnje zbogom partije kako god se koja zvala.zbogom komunizam fašizam idiotizam materijalizam.zbogom……ajd SAD ipalite po meni okanite Andrije i andrijica i svih onih koji ipak uradise nešto u svome životu……lajatori

 • Na što ljubomora, uostalom nije ništa negativno rečeno, samo istina da je profesor matematike u provinciji proglašena kazališnom zvijezdom.Pa prije sve ga mi Nemamo kazalište, ova vijest je kao kad je mucalo postao intendant HNK u Splitu. apsurd. Tko je taj što određuje te titule, matematika u kazalište, ako se bavio kao hobi svaka čast, ali brate mili nemojte mi srat da je to kazališna karijera.Kad nije.

 • Je bolji od jednoumlja….nek se i to zna….i nek se sazna i za sve projekte sto ih uradise Hrvati iz BiH raznibkudovi razne škole informatike….. Sve se zna…….ko gricne jednom jabuku inficira se…..salamanderi jedni egoisticni svi komentatori po redu

 • Profesoru Andriji Zeljki cestitam kao covjeku i profesoru koji je odgajao generacije . Zlobni komentatori to je vasa slika .

  • Pa je naša slika.govorimo istinu, nitko nije baš prost i vulgaran, samo kažemo da to nije kazališna ličnost, i da je bio član komunističke partije. Za što vam smeta istina.danas u večernjem članak o gospodinu također u potpis čovjeka koji je bio komunist.Sad je sloboda govora i treba prozivati da ne stvaramo lažni kult ličnosti. U zaboravio sam nije sloboda ko munjama smeta

 • Kakva je razlika. Da ima partije možda bi i ti danas bio u njoj. Danas imamo neke druge partije pa se guramo u njih ako želimo dobiti posao, upisati dijete na željeni fakultet…… Zar nisi shvatio da je borba za vlast uvijek ista- gruba i opasna. Doduše sada nema verbalnog delikta i možeš klečati koliko te volja, a poslije toga možeš krasti, lagati bančiti i nitko ti neće zamjeriti ako si u pravoj stranci, a ako nisi onda si……..

 • Andrija, Ćopo i Brajo su više dali Širokom nego on njima.
  Sva kulturna događanja unazad 30-40 vezana su uz njih.
  Ako su pravi komunisti na vlasti nije problem već je problem kad je udba na vlasti. Udbaši drže vlast u Širokom.
  Zbog ove trojice nikog u Širokom nije zabolila glava, jer oni su unosili vedrinu u ovo tmurno okruženje.
  Kapa im do poda, koje pokrenuo “VRISAK” i ostale aktivnosti, što Široki nema kazalište, nisu oni krivi, ali Miro je na tisuću derneka i ostala njegova bagra.
  Ova navedena trojka je zadužila Široki.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.