Široki Brijeg: 80-ak franjevaca proslavilo “Kapitul na rogožinama”

Osamdesetak članova Hercegovačke franjevačke provincije u četvrtak 29. studenoga stiglo je u Široki Brijeg kako bi na blagdan Svih svetih franjevačkog reda proslavili svoj “Kapitul na rogožinama”.

Kapitul su započeli molitvom Srednjeg časa te prigodnim predavanjem slovenskog provincijala fra Marijana Čudena. Govorio je na temu “Tko ima uho neka posluša što duh govori… Manjoj braći danas”.

Svoj nastup izgradio je na promišljanjima i porukama Plenarnog vijeća Franjevačkog reda 2018., o čemu će se sljedećih mjeseci više govoriti u franjevačkim zajednicama. A jednom od neizostavnih točaka je migrantski val koji ne jenjava.

Nakon toga, uslijedila je sveta misa. Uz ovaj dan fratre veže odredba da taj dan slave sv. misu za pokojnu braću. Stoga su ih se spomenula i okupljena braća na Širokom Brijegu, u samostanskoj crkvi u kojoj su pokopana 24 fratra od njih 66 koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Franjevci su se ovom prilikom pomolili i za napaćenu hrvatsku domovinu. Svetu misu predvodio je provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, a propovijedao je generalni vizitator Hercegovačke franjevačke provincije fra Mijo Džolan.

Posebno je naglasio franjevačko razumijevanje današnjega svijeta te da se franjevci nikada ne podlažu političkoj korektnosti, konformizmu, poltronstvu.

U izvještaju o ovom događaju na stranici Pobijeni.info stoji još da o pobijenim hercegovačkim franjevcima sada posebnu brigu vodi Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

U tu svrhu, između ostaloga, svake godine se 7. veljače na Širokom Brijegu obilježava kao obljetnica ubojstva svih franjevaca, jer ga je Uprava Provincije proglasila svojim središnjim žrtvoslovnim mjestom. U sklopu obilježavanja redovno se raspisuje i Nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci iz područja: književnosti, glazbe, likovnosti, povijesti, računalstva, fotografije i videa.

Svi oni koji žele sudjelovati na već raspisanom natječaju trebaju svoje radove poslati Vicepostulaturi najkasnije do 15. prosinca. Radovi se ne vraćaju.

(www.jabuka.tv)