ŠIROKI BRIJEG: 6. večer Devetnice

Široki Brijeg, 11. kolovoza 2012. Iz večeri u večer Gospi Širokobriješkoj dolazi sve više štovatelja, pa nije bez razloga kazano kako devetnice Velikoj Gospi u Širokom Brijegu spadaju među najposjećenije u Crkvi u Hrvata. Ne prednjače samo brojem nego i dubokom pobožnošću. Dani devetnice su prigoda za pravu duhovnu obnovu župe.

Nakon molitve devetnice širokobriješkoj Gospi fra Dane Karačić je pozdravljajući sve Gospine štovatelje posebno pozdravio stare i nemoćne te nastavio: »Želim uputiti pozdrav svima koji su napustili Široki Brijeg i njemu se vraćaju barem dvaput godišnje: na obljetnicu smrti svojih roditelja i za Gospojinu. Nema na svijetu brijega nad kojim se nebo tako nisko spustilo, na dohvat. S Brijega se uvijek odlazilo, ali se s njega teško može uistinu otići. I predslavitelj svete mise je često odlazio, ali je uvijek tu na našem Brijegu, u okrilju naše Gospe, naš fra Branimir Musa, sadašnji župnik u Tihaljini.«

Fra Branimir je u uvodu svete mise, koju je predslavio s fra Danom, fra Hrvojem i fra Vjekoslavom Lasićem, kazao: »Što kazati kada dođeš na Brijeg? Evo me Gospe sa svime onim što nije dobro i sa svim onim što je dobro, s vjerom i nevjerom, s pravednošću i s grijehom. Zašto je Brijeg poseban? Na Brijegu je nekada lakše bilo umirati nego živjeti. Stari su nam ostavili Brijeg, na nama je da ga čuvamo i da ga sačuvamo.«

Misna čitanja, molitvu vjernika kao i molitvu krunice sinoć su predvodili mladi iz Turčinovića, a zbor »Laetitia« iz Turčinovića je lijepim pjevanjem uzveličao ovo misno slavlje.

Ulomak iz Evanđelja navijestio je fra Hrvoje Lasić.

U svojoj nadahnutoj propovijedi fra Branimir, svima poznat kao vrstan propovjednik na temu Brijega, Hercegovine, fratara, ali i Majke i majki, na početku je kazao: »Uvijek kada se dolazi na Široki Brijeg, pogotovo ako ste se rodili negdje blizu, srce malo drukčije kuca. Počašćen sam da mogu večeras slaviti ovu svetu misu s vama, da se mogu s vama prisjetiti svih onih Gospojina i devetnica, svih onih dragih ljudi, roditelja, svećenika, prijatelja pa i prodavača slatkiša i lubenica, onih što bosih nogu prođoše preko Brijega, a više ih nema.«

Osvrnuvši se na naslov teme propovijedi »S Marijom, Posrednicom milosti«, fra Branimir je spomenuo svetopisamske likove koji su bili posrednici bilo ljudski, povijesni, eshatološki ili nebeski te došao do Marije. »Marija se svrstava na stranu potlačenih, poniženih. Ona se svrstava na stranu majke i žene koja se udala za nasilnika, prevaranta… Svrstava se na stranu odbačene majke, oca, zanemarenog djeteta. U tvojoj suzi dio je njezina bola i patnje koje je podnijela dok je bila na ovome svijetu. Ona stoji kao posrednica da pomiri zavađene supružnike, zavađenu djecu, narode. Stoji kao posrednica koja savjetuje kojim putevima krenuti, a krenuti nam je putem Isusa Krista.

U čovjeku se bore dva zakona. Prvi nas uči kako se vratiti Kristu, a drugi nas po svojoj grješnoj naravi odvlači od Boga. Znam da si umoran od života, od nepravdi na poslu, u društvu, u obitelji. I opet pitanje kako dalje? No, što si bliže svojima bit ćeš sretniji. Što se više daješ biti ćeš blaženiji. Ali svemu je podloga Isus Krist: tvojoj sreći, tvome miru, tvom zadovoljstvu… Danas nabrajamo svoje jade, a sami smo uništili sustav vrijednosti, temelje Božjih zakona. Od slobode smo napravili ropstvo, od bogatstva siromaštvo, od mekih postelja nemirne ležajeve. Boga smo postavili na nebo da možemo nesmetano na ovoj zemlji lagati, klevetati, sramotiti, psovati, prostačiti, a onda se malo skrušiti, pa opet iznova sve po redu. Čuvaj se čovjeka čiji je Bog na nebesima. Svijet bez Boga svijet je bez čovjeka.

Nije slučajno ovaj narod uzeo Veliku Gospu za svoju zaštitnicu. U njoj je ona slika koju bi svaki od nas trebao živjeti. Ovaj narod je prošao mnoge nedaće kao i Gospa. Bio je siromašan kao ona, bio je vjeran kao ona, bio je zaplakan i u nebo zagledan kao ona, bio je prezren kao ona. Međutim ona ostade vjerna, a mi se izobličismo.

Hvata me strah da naša župa i naša Hercegovina u jednome trenutku ne postane njiva puna korova. Dragi mladi, čiju to pjesmu pjevate, čije to koncerte organizirate, čiju povijest učite? Ne zaboravite što su vam radili ocu i djedu.

Zašto su nekada uništavali Široki Brijeg? Trebalo je uništiti instituciju: školu, crkvu, muzej, zapaliti maticu i klavir, pa kada ostaneš bez svoga onda ćeš uzeti tuđe. Ako voliš Široki Brijeg, čuvat ćeš ga kao moći, ali ako ga ne voliš onda ćeš pričati: ne valja vlast, ne valja Crkva, ne valja vrijeme, ne valja svećenik, ne valja profesor.

Nemoj govoriti da nema grijeha. Mi smo kršćani. Priča jedan čovjek: Moja žena i djeca idu crkvu, a ja na sprovode. Jadan ti je čovjek koji se nema zašto kajati. Kajanje ruši sve prepreke da se može zakoračiti k Bogu.

Marija je žena vjere. A što je vjera? Vjera je poseban dar Božji. Vjerovati znači Božjim očima gledati ovaj svijet. Vjera je susret Boga i čovjeka. Riječ sreća ima korijen u riječi sresti. Što je sreća za tebe? Imati, biti… Ako želiš biti sretan, onda moraš sresti Mariju. Moraš sresti svoje ukućane. Život je tumačenje vjere. Ako hoćemo živjeti, ostaju nam Marija i njezin Sin. Vjera nije magija. Vjerovati u Mariju i Isusa znači učiniti ih programom svoga života. A kada pročitamo komentare na internetskim portalima pitamo se u kojem to okruženju živimo. Koliko se psovke ispiše, koliko se prostih riječi izgovori. Pa stvarno postoji đavao koji govori tvojim jezikom.

Savjest umirujemo humanitarnom pomoći misleći da smo tako okajali grijehe. Nema praštanja grijeha bez ispovijedi. Nema Devetnice bez ispovijedi i pričesti. Nema budućnosti bez molitve. Koliko moliš? Kada si sina odveo na groblje i pokazao mu gdje se treba moliti? Kada si posavjetovala svoju kćer da mora biti čestita kao Gospa? Kada si sakupio svoju obitelj i molio večernju molitvu?

Mladi, vratite se vjeri, Presvetom oltarskom Sakramentu. Svoju lijenost ne preporučuj Gospi.

Dragi vjernici s vama živima i vašim pokojnima molim Zdravomariju na ovom Brijegu:

Gospe, zdravo bila majko mila. Ja znam da ćeš me uslišati jer si milosti puna. Milost je dar koji sadrži sve darove. Darovala si mi Isusa, neizmjerni dar. Darovala si mi zdravlje da mogu danas doći ovdje.

Gospodin s tobom – Bio s tobom i bio s nama. Ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se trude graditelji. Neka nam Bog bude na temeljima kuće. Ukradena cigla na kući brzo prokapi. Neka nam Bog dadne duha mudrosti, ne da budemo mudraci, nego da donosimo mudre odluke: gospodarske, političke, kulturne, osobne, obiteljske.

Blagoslovljena ti među ženama – Dijete želi čestitu majku, punu žrtve i ljubavi. Dijete želi vrijeme svoga roditelja. Majka je posrednica u ovom svijetu između dobra i zla koje nas zapljuskuje. Plješće se majci i nemajci. Postalo nam je svejedno što mi je dijete lopov i kockar. Jedan narod je samo velik ako ima dobre majke. Stara majka u crnini plakala je ovdje s fratrom na ovom Brijegu, obilazila Gospin kip, krunicu molila da preživimo. Evo preživjeli smo, pa sada vratimo ljubav za ljubav.

Blagoslovljena među ženama – Odabrana je Gospa da posreduje u našem spasenju. Njezina ljubav pokazuje dokle Bog može ići u svojoj ljubavi. Samo je ona mogla kazati: Ja sam Bezgrješno začeće. Ako ovo izvučeš iz Evanđelja i ono će postati samo obična knjiga, a ovako je knjiga života.

Moli za nas grješnike – odgoj je trud oko čovjeka. Odgojiti čovjeka zadaća je svake obitelji i pojedinca. Naše vrijeme gubi kriterije: nije bitno znam li nešto, bitan je »papir«. Papirom se ne vozi zrakoplov, već znanjem. Lijenost spada u grijeh, kao i površnost. Zlo ne treba objašnjavati nego iskorjenjivati. Molimo Gospu da nam pomogne shvatiti koliko je grijeh opasan. Grijeh je postao industrija u kojoj nema recesije. Grijeh navlači prokletstvo. Grijeh rađa grijeh.«

Na kraju propovijedi fra Branimir je naglasio: »Nikada nisam vidio Gospu staru. Nikada nisam vidio njezin kip da Gospa drži štap. Uvijek mi je mlada. Gledam ovu našu širokobriješku 50 godina i uvijek je lijepa. Nije se promijenila. Mijenjali su se svećenici, prijatelji su dolazili i odlazili, posjetitelji slikali, snimali i slagali uspomene. Stari dub se sušio i podmlađivao, kršteni rasli i narasli, mladi se pred kipom ženili i udavali, mrtvima zadušnice slavili, Gospa maturante ispraćala, prvopričesnike i krizmanike primala, suza se naših nagledala i nitko me nije pitao kako sam nego ona, naslušala se propovijedi i nagledala propovjednika, najvjernija dobra majka Širokobriješka Gospa. Ne idi od nje. Čitav Brijeg neka joj bude prijestoljem. Majko moja, posrednice moja, zagovaraj me pred Sinom, čuvaj mene i sve moje jer sve je Tvoje. Hrvati su te htjeli za posrednicu i zagovornicu, pa nas čuvaj da ne izgine baština naša.«

Na kraju sv. mise fra Dane Karačić je zahvalio svima koji doprinose da devetnice proteknu u miru i pobožnosti, a fra Branimir je prije završnog blagoslova istaknuo da Širokobriježani imaju veliku odgovornost jer kada ne bude Širokog Brijega ne će biti ni Hrvata.

Večerašnju svetu misu predmolit će fra Marinko Šakota, župni vikar u Međugorju, na temu ”S Marijom, pomoćnicom kršćana”. Na kraju svete mise bit će blagoslov djece i mladih. Cijeli program Devetnica Velikoj Gospi možete pogledati OVDJE.

(franjevci-siroki-brijeg.info | Jabuka.tv)

1 komentar

  • Bila sam na misi, ali sam opet pročitala ove njegove riječi. Mudro i pametno, svaka čast. Trebalo bi da su uvijek ovakvi propovjednici na devetnicama, naročito zato što bude puno mladih. Pa neće li im štogod ući u glavu? Za početak da bojkotiraju koncerte cajki…..To bi bilo veliko…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.