Široki Brijeg: 100 godina župe, pričest i krizma u Izbičnu

U Izbičnu je u ponedjeljak održana misa povodom svetkovine svetog Josipa radnika, no osim ove svetkovine održani su i prva sveta pričest i sakarament svete krizme te je proslavljena stota godišnjica osnutka župe i sedamdeseta početka gradnje župne crkve. Na misnom slavlju sudjelovao je i mjesni biskup Ratko Perić koji je za petero krizmanika i troje prvopričesnika udjelio sakrament krizme, odnosno prve pričesti, piše Dnevnik.ba.

U propovjedi je biskup istaknuo važnost svetog Josipa radnika rekavši da je on trosrtuki svetac te da se to poklapa simbolično s trostrukom proslavom u župi. “Josip je bio radnik, budite i vi radnici, no na današnji dan nemojte radit, čak i ako je to nekima od vas koji pamte starija vremena revolt prema komunističkom prvom maju.” Biskup se zahvalio i svim dosadašnjim župnicima i istakao kako u našoj biskupiji postoje još četiri župe koje slave svetog Josipa radnika.

Nakon mise, nastavljeno je i slavlje vani, vrijedni župljani su pripremili mezu i piće i na taj način počastili goste i svoje župljane. Odlučili smo provjetiti i kako se živi u Izbičnu danas. Veso, stariji čovjek koji godinama živi u Zagrebu ističe da je prije bilo puno življe: “Ma nema danas toliko ljudi, ali to vam je prirodno, ja sam godinama u Zagrebu ali dođem u Izbično svaki put kad imam priliku, a pošto se stota godišnjica župe slavi samo jednom u sto godina nisam mogao danas ne doći.” – uz podsmjeh komentira ovaj mještanin i nastavlja, dosta vam je pogledati ovu malenu brojku.

Svega osmero djece koji će primiti sakramente, kad je moja generacija krizmana, bilo nas je više od pedeset.” – zaključuje naš sugovornik

Život mladih u manjim mjestima

Mladi su odavde uglavnom otišli i jednostavno se više ne rađaju, komentira naš sugovornik Slaven. “Mi što smo ostali tu nama župa znači i realno i simbolički. Znate kako se kaže, gdje nikli tu i obikli. Mi druge župe nemamo i tu smo. Ova godišnjica izaziva ponos i tugu, a s druge strane prkos. Prkos izumiranju i nestanku župe. I po vijestima stalno čujete kako se odlazi kako sela izumiru, ali mi što smo ovdje pokazat ćemo da to nije tako i borit se protiv toga dok god je moguće.” – zaključje naš sugovornik

Župa je mala, ali zanimljiva

Župna crkva se gradi već sedamdeset godina, a župa postoji točno stotinu godina. U drugom svjetskom ratu i poraću župa je devastirana i upravo ova crkva koju smo pojsetili svjedočila je jednom nesvakidašnjem događaju odvođenja trojice fratara s oltara od strane partizana. Osim tog čina, široj javnosti su poznate i dvije Dragice Pavković, koje su mučno stradale ni krive ni dužne, 1947, čak dvije godine nakon okončenja rata, a u tom zloslutnom događaju je pisao i pokojni župnik Fra Franjo Mabić.

Na upit mlađima što za njih predstavlja župa i hoće li i može li opstati, ističu se problemi svojastveni svim sredinama, a to je uglavnom manjak radnih mjesta. Župa Izbično udaljena je od Širokog Brijeda desetak kilometara i trenutno broji 180 obitelji. No, s obzirom na mali broj mlađe i rođene djece, evidentno je da je opstanak župe upitan.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.