SIPA osniva posebnu jedinicu za borbu protiv terorizma

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ove godine planira osnivanje posebne osnovne organizacijske jedinice koja će se baviti borbom protiv terorizma. Time će suočavanje s jednom od najvećih pošasti današnjice biti unaprijeđeno, jer bi SIPA, kako Nezavisne novine doznaju, trebala dobiti odjeljenje ili sektor koji bi istraživao terorizam.

“Time je predviđeno i povećanje broja službenika angažiranih po ovoj problematici s ciljem jačanja sveukupnih kapaciteta SIPA-e u borbi protiv terorizma”, navela je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Danas SIPA ima tek Odsjek za terorizam, koji djeluje pri Kriminalističko-istražnom odjeljenju, ali je u planu da se ova problematika stavi bar na stepenicu iznad. Štoviše, u ovogodišnjem Programu rada SIPA-e stoji nekoliko prioriteta, s tim što se borba protiv terorizma učvrstila na prvoj poziciji, a slijede organizirani kriminal, korupcija i teški financijski kriminal. Kako je navedeno u programu, bit će intenzivirane aktivnosti na otvorenim predmetima i onim koji će tek biti otvoreni, a posebna pozornost bit će posvećena prevenciji.

“Predviđeno je organizacijsko i kadrovsko jačanje osnovnih organizacijskih jedinica, čija je nadležnost borba protiv ovih vrsta kriminala, osnivanje posebne osnovne organizacijske jedinice za borbu protiv terorizma i unutarnje organizacijske jedinice u sklopu Kriminalističko-istražnog odjela za provođenje integriranih financijskih istraga”, naveli su iz SIPA-e.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, ističe da je aktualna organizacijska jedinica u SIPA-i, koja se bori protiv terorizma, pozicionirana kao odsjek. On je pojasnio da je u planu da ta problematika dobije značajniju razinu u organizacijskom pozicioniranju, te je ocijenio da najavljene promjene u SIPA-i imaju opravdanje.

“S obzirom na izazove i sve ono što će nas vjerojatno očekivati kada je riječ o borbi protiv terorizma, mislim da je to u skladu s potrebama”, rekao je Mektić za Nezavisne novine.

Da je u SIPA-i opravdano formiranje osnovne organizacijske jedinice za borbu protiv terorizma, smatra i Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost bh. parlamenta. On ističe i da postoje još neke aktivnosti koje je neophodno provesti.

“Nemam ništa protiv formiranja tog odjeljenja, ali osnovni problem je u koordinaciji naših policijskih agencija, mada ministar Mektić dosta radi na tome da ih uveže. Koordinacija bi trebala biti bolja”, kaže Podžić.

Podsjetimo, SIPA je u proteklim mjesecima uhitila nekoliko desetina soba koje se dovode u vezu s terorizmom, u akciji “Damask”, koja je provedena u nekoliko nastavaka. Posljednja “epizoda” u borbi protiv terorizma odigrala se prošlog tjedna, kada su pripadnici SIPA-e na području Trebinja uhitili Sarajliju Kenana Kršu (40), poznatog simpatizera Islamske države (ISIL), koji se pokušao pridružiti ISIL-u.

(Nezavisne novine)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.