SIP: Uskoro počinje predizborna kampanja za Mostar | Jabuka.tv

SIP: Uskoro počinje predizborna kampanja za Mostar

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavili je da, u skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Loakalne izbore 2020. u Gradu Mostaru koji će biti održani u nedjelju, 20. studenog 2020., u petak 20. prosinca 2020., službeno počinje izborna kampanja i traje do 19. prosinca 2020. do 7:00 sati kada počinje izborna šutnja.

Po odredbama Izbornog zakona BiH izborna kampanja je definirana kao “razdoblje u kojemu politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima”.

Političke stranke, koalicije, liste neovisnih kandidata i neovisni kandidati imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju; organizirati i održavati javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača i tiskati i dijeliti plakate, postere i druge materijale u vezi s izbornom kampanjom.

Nadležna gradska tijela dužna su osigurati ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima koji su ovjereni za sudjelovanje na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

Političkim subjektima je zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati tiskane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje; vođenje kampanje na način kojim se narušava spolna (rodna) ravnopravnost, te postavljanje tiskanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi s izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smještena tijela vlasti na svim razinama, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dopušteno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Također, zabranjeno je nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini; ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i poticati druge na takve aktivnosti; spriječavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima, te lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana na koju Središnje izborno povjerenstvo BiH posebno skreće pažnju je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje.

Središnje izborno povjerenstvo BiH pozvalo je političke stranke, kandidate i simpatizere političkih stranaka, koalicija, kao i neovisne kandidate i njihove simpatizere, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se suzdrže od izjava koje dižu tenzije i da vode fer izbornu kampanju.

Pozvani su i predstavnici medija i birači da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces u Gradu Mostaru proteknu u demokratskom okruženju, priopćeno je iz SIP-a.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

 • Nisam Mostarac, ali svaki put kad odem u Mostar, vratim se žalostan.
  Grad je potpuno zapušten, ceste s asfaltom iz vremena Džemala Bijedića, po kvartovima rupe na cesti…
  Grad je pun smeća, ni u šta se ne ulaže.
  Mostar je ipak glavni grad Hercegovine i u taj grad bi se trebalo ulagati. Tu nam je bolnica, sveučilište, katedrala i još štošta.
  Mostar mora imati dobrog načelnika. Čovjeka koji će pokrenuti obnovu i nov život u gradu.
  Ljubuški, Čitluk, Brijeg ili Čapljina ipak ne mogu preuzeti funkciju Mostara koliko god mi voljeli svoje selo i tri kilometra oko njega.

  • Slazem se, ali jedan od razlog tavke zapustenosti (ne govorim o infrastrukturi) i smeca su i ljudi koji su jako malo ekoloski osvjesteni i općenita nekultura ljudi.

Komentiraj: