SIP: Sve je spremno za izbore! Glasujte po savijesti i ne obazirite se na lobiranja

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH učinilo je sve kako bi lokalni izbori u BiH mogu biti održani u nedjelju, 7. listopada, izjavio je predsjednik ove institucije Branko Petrić, naglašavajući kako je danas posljednji dan izborne kampanje.

Izborna šutnja počinje u subotu, 6. listopada, u 7.00 sati i trajati će sve do zatvaranja glasačkih mjesta 7. listopada u 19.00 sati.

Petrić je podsjetio da je danas na snazi zabrana objavljivanja anketnih istraživanja o rezultatima predstojećih izbora.

“Možemo ocijeniti da je izborna kampanja bila na zadovoljavajućoj razini, protekla je prilično mirno, s veoma malim brojem prigovora i žalbi. Istina, SIP je poduzimao određene mjere po službenoj dužnosti i poprilično smo uspjeli uvesti red”, kazao je Petrić.

“Oko 37.000 glasačkih listića poslato je u inozemstvo i veliki broj njih je već vraćen… Naš glavni centar za prebrojavanje je spreman odmah nakon završetka izbora krenuti u obradu rezultata”, dodao je predsjednik SIP-a BiH.

Petrić je pozvao građane BiH da izađu na izbore i da glasaju po svojoj savijesti, ne obazirući se na bilo kakva lobiranja i pritiske.

Za ovogodišnje lokalne izbore u BiH registrirano je 3.144.296 birača, ne računajući Mostar u kojem izbori neće biti održani zbog nepostizanja političkog dogovora o izmjenama izbornih odredbi koje se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće tog grada.

Na predstojećim izborima biti će birano 78 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 58 skupština općina u Republici Srpskoj (RS), pet skupština gradova u RS (Banjaluka, Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje) i Skupština Brčko Distrikta.

U nedjelju će građani u BiH birati 135 načelnika općina i pet gradonačelnika.

SIP BiH je priopćio da su za lokalne izbore ovjerena 383 politička subjekta, odnosno 30.351 kandidat, od kojih je njih 550 kandidirano za funkcije općinskih načelnika/gradonačelnika, 29.652 za općinske vijećnike/skupštinske odbornike i 149 kandidata iz nacionalnih manjina.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.