SIP: Prijavljene sumnje na 303 registracije birača

Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) u BiH do danas su stigle prijave u vezi sa mogućom zloupotrebom biračkog prava kojima su obuhvaćena 303 osobe.

Zakonska obaveza SIP-a je, ukoliko postoji sumnja da je počinjeno kazeno djelo, da o tome informira Tužiteljstvo BiH, izjavila je za Srnu glasnogovornica Povjerenstva Maksida Pirić.

Ona je dodala da SIP parcijalno, odnosno kad spremi određeni set dokumentacije u vezi s ovim prijavama, informaciju prosljeđuje Tužiteljstvu BiH.

SIP je u srijedu Tužiteljstvu BiH dostavio informaciju o mogućem počinjenju kaznenog djela u postupku registracije birača za glasanje putem pošte koja obuhvaća 150 osoba u Odžaku, Orašju i Doboju.

Zbog mogućih zloupotreba prilikom registracije birača putem pošte, SIP je odlučio da općinskim i gradskim izbornim povjerenstvima dostavi biračke popise za te općine, odnosno gradove, osobe registrirane za glasanje putem pošte koji će sadržavati ime, prezime, datum i mjesto rođenja tih osoba.

Dostavljanje instrukcije SIP-a i popisa počelo je u četvrtak ujutro i bit će završeno do kraja dana, precizirala je Pirić.

Prema odluci SIP-a, općinska, odnosno gradska izborna povjerenstva zadužene su te popise učiniti dostupnima građanima i da o tako utvrđenim eventualnim zloupotrebama obavijeste Povjerenstvo do 6. listopada.

Ako se takve osobe pojave na dan izbora, SIP o tome treba biti obaviješten do ponoći tog dana.

Opći izbori u BiH održavaju se 7. listopada.

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.