SIP objavio službene rezultate izbora u Mostaru

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH u nedjelju je, čak dva tjedna nakon održanih lokalnih izbora Mostara, utvrdilo službene rezultate po kojima je HDZ BiH pobjednik s 13 osvojenih vijećničkih mandata, a slijedi bošnjačka koalicija koju predvodi SDA s 12 vijećnika.

Odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih 20. prosinca SIP je donio sa šest glasova, dok je jedan član povjerenstva glasovao protiv zbog sumnji u nepravilnosti na izborima.

U novome sazivu Gradskoga vijeća koje broji 35 vijećnika bit će 13 vijećnika iz HDZ-a BiH, 12 ih dolazi iz redova bošnjačke koalicije koju predvodi SDA, a šest vijećnika imat će Bh. blok kojega čine SDP BiH i Naša stranka.

Tri vijećnika u Gradskom vijeću bit će iz redova Hrvatske republikanske stranke, dok je prag prešla i srpska lista Ostajte ovdje s jednim mandatom.

Mostarski vijećnici biraju se s jedinstvene gradske liste, te sa lista šest gradskih područja. Gradonačelnik se bira posredno iz redova izabranih vijećnika. Ukoliko u prva dva kruga nijedan kandidat ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u trećem krugu mostarski gradonačelnik koji će naslijediti Ljubu Bešlića (HDZ BiH) birat će se običnom većinom.

Kako su priopćili iz SIP-a od ponedjeljka kreću rokovi za podnošenje zahtjeva za osporavanje izbornih rezultata te ponovno brojanje glasačkih listića.

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH podnio je više prijava Županijskom tužiteljstvu HNŽ-a te Tužiteljstvu BiH zbog, kako tvrdi, fiktivnih prijava više stotina bošnjačkih birača u većinskim hrvatskim gradskim područjima kako bi se utjecalo na rezultat lokalnih izbora.

U Mostaru su 20. prosinca 2020. održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti nakon 12 godina. Izborni proces za Gradsko vijeće Mostara nije se mogao organizirati jer je Ustavni sud BiH 2010. osporio odredbe Izbornog zakona BiH koji se odnose na Mostar. Tek sredinom ove godine uz posredovanje međunarodnih dužnosnika čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović postigli su dogovor o izmjenama izbornih propisa za grad na Neretvi.

(Hina)


3 komentara

  • A jadni ne bili, ni to niste znali. Muslimani imaju 18 vjećnika, a vi (mi) 13+3+1 srbin. Trebalo je motivirat svoj narod da iziđe na izbore, ali nee vi mislite da ste dovoljni sami sebi. Brzo će nas nestat i vaša mašinerija neće bit dovoljna da sami sebe održite na vlasti. Dobro se zamislite što činite svome puku, povijest vam neće oprostiti!

    • Da nas “naši” nisu otjerali vani imao bi tko izaći na izbore. Ovako nema Hrvata, nema glasača pa će na kraju nestati i “naših” političara na vlasti. Nije narod kriv što ne vjeruje da će izlaskom na izbore nešto promijeniti. Ljudi su se uvjerili da da se ništa neće promijeniti bez obzira izašli oni na izbor ili ne izašli.

  • Probosanske partije okupirale Mostar i Hercegovinu i osvojili većinu od 18 mandata u skupštini. Hdz partija skrpala 13 mandata, republikanci 3 i srpska partija 1 mandat. Za stolni grad Hrvata premalo, ali se nastavlja duopol vladavine partija hdz i sda koje imaju zajedno 25 mandata i kontroliraju dvotrećinsku većinu sa 71%, dok hdz ima 37%, a sda 34%, hrs 8,5%, Srbi 2,85% sdp 17%. Čović najavljivao 15 mandata i od toga ništa, niti blizu. Znači li ovo i njegovu odgovornost ili je opet narod kriv? Ako je njegova odgovornost onda treba dati ostavku, a ako je narod kriv onda neka nastavi mijenjati narod kao i do sada. Nikada više partija uhljeba hdz nije imala više pristaša pa se pitam kako se naš dragi dobročinitelj Gago preračunao?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.