SIP kaznio Milorada Dodika i SNSD sa ukupno 12.000 KM

Središnje izborno povjerenstvo na sjednici u četvrtak kaznilo je predsjednika RS-a Milorada Dodika s pet tisuća KM zbog prijetnji upućenih Davoru Dragičeviću, dok je SNSD kažnjen sa 7.000 KM.

Na sjednici je razmatran prigovor Saveza za pobjedu zbog kršenja izbornog procesa od strane Milorada Dodika. Služba tvrdi kako je ovaj prigovor nepravovremen i da je u tom kontekstu napravljen radni materijal koji je dostavljen članovima SIP-a da vide mogu li po službenoj dužnosti voditi postupak, prenosi Fokus.ba.

Predsjednik SIP-a Branko Petrić je kazao da se o prigovorima mora razmatrati.

Moramo formalno pravno dopustiti i mi ga moramo odbaciti jer je stigao izvan roka, kazao je Petrić.

U prigovoru je naznačen govor Dodika u Bileći 22. rujna. U tijeku rasprave istaknuto je kako je Služba samo predložila da je nepravovremen prigovor, ali da je govor na granici mržnje te da mogu pristupiti razmatranju po službenoj dužnosti.

Suad Arnautović tražio je od službenice postoji li valjan, u roku podnesen, prigovor o ovoj situaciji, jer on ima saznanja da postoji. Službenica je kazala kako je moguće, ali da nema informacije.

Kada je riječ o samom sadržaju rečeno je kako je Dodik u Bileći izgovorio: “Čuo sam da mi ovdje neki dunđer prijeti, kažite mu da se prestane zaj…vati kako se ja ne bih počeo s njim. Što će on raditi, iznio krevet na trg i misli da je frajer, 8. ga neće više biti”.

Dodik je u izjašnjenju i na prigovor kazao kako ovaj govor nije uvredljiv i da nije spomenuo ime Davora Dragičevića. Dodik je na kraju jednoglasnom odlukom SIP-a kažnjen s 5.000 KM, a stranka SNSD sa 7.000 KM.

SDA je kažnjena s 5.000 KM, a Bego Gutić također s 5.000 KM zbog uvreda koje su izrečene na tribini 13. rujna . Gutić je tada kazao kako je “Elzina Pirić (PDA op.a.) stekla sve preko kreveta”.

Na sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva također je akreditirano 18 stranih promatrača iz Britanskog veleposlanstva, 24 osobe iz Kulturne udruge mladih iz Hrvatske također su akreditirane za promatranje Općih izbora.

Iz Parlamentarne skupštine Mediterana akreditirano je 6 osoba. Iz Republičke Centralne izborne komisije akreditirana su dva promatrača. Kada je riječ o domaćim nevladinim organizacijama danas ih je akreditirano 3.000.

Iz službi su kazali kako zahtjevi za ovjeru stranih promatrača stalno pristižu. Kada je riječ o ovjeri domaćih promatrača rok je završen i zahtjevi se više i ne razmatraju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.