SIP donio odluku: Za Dom naroda koristit će se popis iz 2013. godine

Branko Petrić, Irena Hadžiabdić, Stjepan Mikić, Novak Božiković i Vlado Rogić glasovali su za prijedlog Branka Petrića o načinu popune Doma naroda FBiH.

Tako će se raspodjela mandata iz županijskih skupština u FBiH vršiti prema popisu iz 2013. godine, ali će iz svake skupštine ući po najmanje jedan delegat iz svakoga konstitutivnog naroda, ukoliko je kao takav izabran u županijske skupštine.

Središnje izborno povjerenstvo je, kako se i ranije pisalo, pripremilo četiri prijedloga o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, dva prijedloga su zasnovana na popisu iz 1991., a dva na popisu iz 2013. godine, javlja Radio Sarajevo.

Prva varijanta predlaže da se koristi popis stanovništva iz 1991. godine, uz primjenu člana 8 točka 3 Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake županije ukoliko su izabrani.

Drugi prijedlog je da se koristi popis iz 1991. godine, ali da se ne primjenjuje princip 1/1/1. Varijanta broj dva predviđa da ne bi bilo bošnjačkih zastupnika iz Posavskog, BPŽ, Županije 10 i ŽZH; hrvatskih iz USŽ, BPŽ i ŽS te srpskih iz Posavskog, BPŽ i ŽZH.

Treći prijedlog je korištenje popisa iz 2013. i princip 1/1/1, dok je četvrta varijanta popis iz 2013. godine, ali bez garancije da će iz svake županije biti izabran predstavnik svakoga konstitutivnog naroda.

Prema posljednjoj varijanti, u Domu naroda ne bi bilo zastupnika Bošnjaka iz Posavske županije, BPŽ, HNŽ, ŽZH i Županije 10. Prema istoj varijanti ne bi bilo zastupnika Hrvata iz USŽ, TŽ, ŽS i BPŽ, dok srpskih zastupnika ne bi bilo iz Posavske županije, BPŽ, SBŽ i ŽZH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.