SIP BiH: Prijavljeno 7.600 kandidata na Općim izborima u BiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH priopćilo je da, pored ostalog, u ovom trenutku provode paralelno dvije vrlo važne aktivnosti u izbornom procesu, a to su ovjera kandidatskih listi i obrada prijava birača koji su se registrirali za glasanje izvan BiH.

Iz SIP-a podsjećaju da je do isteka roka, odnosno do 9. srpnja, dostavljeno 808 kandidatskih listi s imenima 7.600 kandidata.

Na sjednici održanoj 19. srpnja SIP BiH je ovjerio 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uvjete, dok je za 166 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke (zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidirao i drugo). Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, obaviješteni su da u roku od pet dana, odnosno do 24. srpnja, do 16 sati otklone te nedostatke.

Iz SIP-a navode da je pri kraju provjera tih naknadno dostavljenih redovitih kandidatskih listi. Planirano je da se na sjednici 2. kolovoza nastavi proces ovjere redovnih kandidatskih listi. Nakon toga, do 8. kolovoza do 16 sati traje rok za dostavu kompenzacijskih listi. U skladu s Uputom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u BiH, koji će se održati 7. listopada ove godine, SIP BiH će do 23. kolovoza objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja.

Druga značajna aktivnost koju u ovom trenutku provodi SIP BiH jeste obrada više od 90 tisuća primljenih prijava za registraciju birača izvan BiH.

SIP BiH podsjeća da je rok za prijem tih prijava istekao u ponoć 24. srpnja. Imajući u vidu činjenicu da su uglavnom sve prijave primljene pred istek roka, konkretno samo zadnjeg dana oko 20 tisuća, bilo je potrebno organizirati rad više timova u dvije smjene i iskoristiti sve kadrovske i tehničke kapacitete kako bi ta aktivnost bila završena na vrijeme, odnosno do 23. kolovoza. Do sada je obrađeno oko 47 tisuća prijava, među kojima oko pet tisuća ne ispunjava uvjete za registraciju za glasovanje izvan BiH,  priopćeno je iz Ureda za informiranje SIP-a BiH.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.