SIP BiH pozvao sve političke subjekte da se suzdrže od podizanja tenzija

Član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić pozvao je u četvrtak političke subjekte, kandidate za opće listopadske izbore i sve angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje vode tenzijama kako bi izbori protekli u fer i demokratskom okruženju.

Ovogodišnji izbori zakazani su za 7. listopada, a na Središnjem biračkom popisu je 3.352.933 građanina s pravom glasa, od čega je 3.254.767 prijavljeno za glasovanje u BiH, a na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42 i to 28 iz FBiH, 14 iz Republike Srpske), Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te poslanici u 10 županijskih skupština.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 neovisna kandidata i u odnosu na opće izbore 2014. godine imamo povećanje za 30 političkih subjekata. Na 804 kandidacijske liste je 7.497 kandidata za ove razine vlasti, kazao je Mikić.

Tek 22. rujna bit će poznat točan broj biračkih mjesta koja će biti otvorena 7. listopada, ali je procjena da će ih biti oko 5.500, s tim da će se moći glasovati i u diplomatsko – konzularnim predstavništvima. Službena predizborna kampanja počinje u petak, 7. rujna, i trajat će do 6. listopada u 07.00 sati kada počinje predizborna šutnja.

Mikić je napomenuo da SIP može kazniti kandidate koji se ne budu pridržavali odredbi Izbornog zakona i to novčanom kaznom do 10.000 KM, što će ovisiti od težine prekršaja, ukloniti ime tog kandidata s kandidacijske liste ili poništiti ovjeru liste.

Prema dosadašnjoj praksi ove dvije zadnje sankcije upotrijebljene su u slučajevima kada jezik kojim se kandidati koriste može navesti na nasilje ili izazivanje mržnje, ali iz SIP-a danas nisu htjeli govoriti kome su takve kazne izrekli.

Kako su kazali, Zakon je omogućio sankcioniranje prekršitelja odredbi na internetu što uključuje i društvene mreže, međutim niti u jednom slučaju do sada nije se uspjelo dokazati takvo nešto jer se nisu mogli pribaviti zakonski dokazi tko je izvršio plaćanje, ukoliko je u pitanju plaćeni oglas, ili kome pripada nalog s kojeg je poslana poruka.

Ovogodišnji izbori koštat će 8,5 milijuna KM, od čega će oko 4,7 milijuna KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 milijuna KM za tiskanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

SIP je prvi put 2016. godine za lokalne izbore upotrijebio aplikaciju uz pomoć koje je bilo moguće objaviti rezultate 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta i to objedinjene rezultate za oko 95 % biračkih mjesta. Stoga su iz SIP-a izrazili nadu da će to biti slučaj i ovaj put imajući u vidu činjenicu da je aplikacija nadograđena, poboljšana i prilagođena općim izborima kada se biraju kandidati za više razine vlast.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.