Sinovi Hercegovine objavili novu pjesmu posvećenu Vukovaru

U povodu obilježavanja 28 godina od pada herojskoga grada Vukovara, etno skupina Sinovi Hercegovine objavila je novu pjesmu “Vukovarska slavna mati” posvećenu upravo herojskom gradu i vukovarskoj majci hrabrosti Kati Šoljić.

Riječ je o pjesmi za koju je tekst napisala Marija Dubravac, Hrvatica uz Australije. Za glazbu je zadužen Ivan Ćuže, a za aranžman Boris Parać.

Posjećamo, Kata Šoljić rođena je 1922. kod Brčkog, a umrla u Zagreb, 8. srpnja 2008. Bila je majka četvorice poginulih branitelja i junakinja Domovinskog rata, simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu.

U Domovinskom je ratu izgubila četvoricu sinova: Niku, Ivu, Miju i Matu.

Pa kako smo odavno postali poznati po domoljubnim pjesmama, posebno našim Hrvatima u iseljeništvu, na stranicu se javila žena koja mi je poslala nekoliko svojih tekstova i rekla da bi joj bila čast da neke od njih uglazbe Sinovi Hercegovine. Postali smo Facebook prijatelji i jako su me dirnule njene pjesme, govori za portal Jabuka.tv pjevač etno skupnine Sinovi Hercegovine, Ivan Ćuže.

Dodaje kako u posljednje vrijeme dobiva dosta ponuda, a kako je i sam tekstopisac ističe kako ga “teško nešto može kupiti ako nije baš kvalitetno i jako”.

Ovo što piše Marija je nešto što je direkno, što je čisto Hrvatsko, istinito, dobro opisano i jako jako dobro se rimuje. Ovaj tekst o Kati Šoljić me posebno oduševio. Preemotivan je i iako je jako dugačak ja sam našo način kako da ga uklopim u neki standard i u suradnji sa svojim kolegama i producentom pjesma je ispala više nego dobra, dodaje Ćuže za portal Jabuka.tv.

(www.jabuka.tv)


32 komentara

 • svaka čast na trudu, ali meni je ovo ružno i neprimjereno. malo više poštovanja i tišine, a manje sklapanja rima i kreveljenja.

  22
  9
 • Tako je.Idi u crnu goru popni se na durmitor i pjevaj takve pjesme.Seljasto i zaostalo.Idi u crnu goru i kod njih će ti takav akcent imati prodju..SRAMOTNO.

  14
  10
 • Nije sam.Svi seljaci u Zap Hercegovini su pokupili od crnogoraca način pjevanja.Bulić,duka,vučić itd itd.Tipično brsko,šumsko i krajnje zaostalo zavijanje.Ovi prednjače u zaostalosti i sramote puk Zapadne Hercegovine.Zašto vam nije uzor Sejo Sexon ili Mile Kekin.Poslušaj yugo 45 ili reno 4 pa uživaj.

  17
  21
 • Ja stvarno neznam tko je njemu rekao, ili odkud mu ideja da on zna pjevati,pajdo nemoj nas sramotiti molim te….ti ne samo da sramotis Široki Brijeg,već i cijelu Hercegovinu,ako već voliš pjevati,kupi desetak ovaca, lijepo negdje u brdo i planinu,kad čujem tvoj dosadašnji repertoar,i skladbe,uvjeren sam jako da će ti ovce mirovati kad te čuju kako pjevaš…

  18
  17
 • Pa i crnogorci su uz ovce zvijali ovako.Onda posle mnogo godina nasli se seljaci ovde kod nas da ih kopiraju..Sta ce seljak.On prije nije imao mikrofon dok su srbi u bivsoj yugi nametnuli ovu primitivnost.Da je bilo mikrofona i harmonike onda bi seljacine davno ovde ovako zavijali i sramotili civilizirani narod..ovome iznad nek kaze sta to fali sto pjeva kekin ili sexson.pjevaj i ti ovako kao i ova seljacina to je za tebei muzika

  5
  14
  • Ne daje nitko ružan komentar na tragediju ali ne treba snimati i objavljivati pjesmu netko tko nema sluha i ne zna pjevati jer se na taj način ne iskazuje pijetet prema žrtvama nego upravo suprotno.

   9
   14
 • Tekst za pjesmu je u redu.Nije u redu sto je ovako crnogorsko-cobanski opjevano.slusao sam ja jos neke pjesme ovog cobana pa bi ga pitao jeli on svjestan kako on (samo za sebe ovako umisljeno emotivno.cobanski strastveno) zavija.Znam sta je etno ali ti pjevas crnogorski i sumadijski.

  19
  8
 • Spot je da ti srce pukne sve je sazeto u spotu,da necujem pjesmu izgleda tuzno kad spotu pridodamo pjesmu velicanstveno ako moze biti to je to ,tragicno,tuzno a ipak velicsnstveno da ti srce pukne

  11
  3
 • Melos koji ovi “pjevači” koriste je loša i neuspješna kopija krajiškoga srpskog uralaukanja, plus crnogorkih pjesmi. Za neke pjesme što trešte po zaostalim kafićima, ajde – de, ali pjevati pjesme o stradanju Vukovara na ovaj način teška je sramota i uvreda. Kome ovo prodajete, je li mislite da smo svi mi ovce blejavice.?

  7
  8
 • gledala sam ih na Thompsonovu koncertu u Mostaru,tip ne zna ni govoriti,a tek pjevati-uzasan glas,a majka Kata Soljic- za mene posebna i vrijedna divljenja i da se nikada ne zaboravi,ta skromna zena nek’ pociva u miru Bozjem sa svojim sinovima,neka ih cuvaju anđeli nebeski

  10
  7
  • Pusi k..ac zasto nezna govorit a za majku katu tek si danas saznala kad je objavljena pjesma nemo slusat ako ti se nesvida meni je super a da mi se nesvida nebi slusa i komentira.

   10
   3
   • Tvoje pisanje i izražavanje kazuje tko si..Ti si smrdljivi ispljunak od smrdljivog ispljunka.I tako će ići dalje.To što si napisao puši k..ac<<– pa to kaži sebi i onome tko te ispljunuo zaostala i jadna.

    3
    8
     • Zaostala i zatucana gnjido.Nije hrvacko nego Hrvatsko i neka ti puši ona koja te izbacila obrnuto.Vidljivo je da si iskočio na noge i dočekao se na glavu.

      1
      4
 • Spasite nas sramoćenja i nazovite se “sinovi” po imenu oca ili majke…
  Koja jeftina rima i kreveljenje na tako VELIKI spomen i žrtvu Vukovara

  3
  2
 • Strašno , ne znam šta je veće dno , Mate Bulica pjesma posvećena poginulom suborcu kone jebon obećao da će skrbiti o njegovom sinu a znamo svi da nije vidio rata nego na TV ili ovog krajinskog napjeva uz makedonski ritam gdje je kao opjevana tragedija pok Kate Šoljić …strašno je šta sve ljudi sebi dozvoljavaju , ma odkud vam pravo?? Uzgred pjevanje je kriminalno loše a produkcija amaterska… zabraniti emitiranje pod hitno!!!

  1
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.