Sindikati zdravstva od ponedjeljka sa šatorima pred zgradom Vlade HNŽ-a – Jabuka.tv

Sindikati zdravstva od ponedjeljka sa šatorima pred zgradom Vlade HNŽ-a

Sindikati zdravstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) pozvali su u petak premjera Nevenka Hercega da smjeni ministara zdravstva Gorana Opsenicu i njegova pomoćnika Antonija Vujicu, jer ih smatraju za najveće krivce što dosad nije potpisan kolektivni ugovor.

U ovom trenutku 2.600 zdravstvenih radnika HNŽ-a identificirali su tri osobe koje su direktno odgovorne što do sada kolektivni ugovor nije potpisan, a to su premjer Nevenko Herceg, resorni ministar zdravstva Goran Opsenica i pomoćnik ministra Antonio Vujica, izjavio je novinarima predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković.

Dodao je da ako premjer Herceg kaže da on nije u ovom timu i da je problem s resornim ministrom i njegovim pomoćnikom, neka onda odmah smjeni njih dvojicu, jer su, kako kaže Vuković, oni “najveći krivci i prave te pravne zavrzlame i marifetluke tako da odulje postupak pregovaranja”.

Vuković je kazao kako neće odustati od štrajka i pritom najavio kako će od ponedjeljka postaviti šatore ispred zgrade Vlade HNŽ-a i ostati tu dok se njihova pitanja ne riješe.

Od ponedjeljka dolazimo opet pred Vladu HNŽ-a ovdje ćemo postaviti šatore, postavit ćemo vreće za spavanje i ostajemo ovdje dok se ova situacija ne riješi, poručio je Vuković.

Pomoćnik ministra zdravstva HNŽ-a Antonio Vujica medijima je izjavio kako sastav pregovaračkog tima koji je ponudio Sindikat SKB-a Mostar ne odražava reprezentativnost tog sindikata.

Radi se o sastavu dva odvjetnika, jednog člana reprezentativnog sindikata i dva člana predsjednika i potpredsjednika  nereprezentativnog sindikata. Naime, reprezentativni sindikat je Sindikat SKB-a Mostar, dok je nereprezentativni Nezavisni sindikat djelatnika zdravstva. Zakon nalaže reprezentativni sindikat i točka i nema dalje, kazao je Vujica.

Antonio Vujica

Istaknuo je i to kako se u medijima pogrešno predstavlja broj članova sindikata te naveo kako Sindikat SKB-a Mostar broji 1.147 članova, a Nezavisni sindikat djelatnika u zdravstvu HNŽ-a 1.048.

Što znači u ukupnom zbroju radi se o 2.195 članova, a u medijima se ponavlja cifra o 2.600 članova sindikata, istaknuo je Vujica.

Vujica je kazao kako je u svim normalnim demokratskim sustavima štrajk pravo, ali kako je red da se u vrijeme pregovaranja ne štrajka jer je štrajk, kako je naveo, u tom slučaju vrsta pritiska.

Prijetnja štrajkom je nešto drugo, ali sam štrajk je vrsta pritiska i u najmanju ruku nije korektno i kulturno štrajkati za vrijeme pregovora, istaknuo je Vujica.

Što se tiče zakonitosti štrajka Vujica navodi kako još nije donesen pravorijek.

(Fena)


10 komentara

    • Ovi sto vam uskracuju vasa prava znaju li da mogu uskoro ili nekada da dodu u vase ruke.Svako u zivotu zavrsi u bolnici barem jednom i trazi pomoc.

  • Podrska Štrajku ,jadni narod mora sada privatno ici placati preglede doktorima svi privatno rade i sam SAM moro placat Politika nam sve unisti ,ŽALOSNO

  • Trebaju tražit svoja prava i treba ih podržati ali isto trebaju i liječiti ljude koji su baš hitni slučajevi koji imaju bolove trebaju ih pregledati i uradit pretrage,a ne ignorirat ih….a oni koji mogu čekati i nije hitno pa nek pričekaju

  • Podrška vodstvu sindikata, živimo u vremenu kada je dignuti glas za svoja prava sramota. Jer postoji “elita” koja donosi odluke umjesto nas, mi smo marva čiji glas uz tisuće lažnih listića vrijedi samo kada je glasovanje. Što rade Herceg i klika, to je jedno bahaćenje i ismijavanje naroda na svakom koraku. Određeni svećenici svaki dan ručaju sa dotičnom gospodom za svoje probitke ne mareći za sudbinu naroda npr.(fra Iko Skoko), a propovjedaju narodu kao da je narod bez imalo pameti i ne vidi što se radi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.