Sindikati u Mostaru najavljuju val prosvjeda zbog krize

Nemoguće je donošenje proračuna u Mostaru u kojemu je suspendirano gradsko vijeće jer nisu održani izbori u listopadu 2012. godine.

Val prosvjeda najavljuju sindikati u Mostaru nakon što je postalo izvjesno kako se neće moći isplatiti plaće i druge obveze zbog nemogućnosti donošenja proračuna u Mostaru u kojemu je suspendirano gradsko vijeće jer nisu održani izbori u listopadu 2012. godine.

Kako u ponedjeljak navode mediji u Mostaru, gradonačelnik Ljubo Bešlić je prije nove godine prema proceduri predložio gradskome vijču donošenje odluke o privremenom financiranju. Gradsko vijeće koje je suspendirano odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka i središnjeg izbornog povjerenstva ne može zasjedati i donijeti odluku zbog čega se u opasnost dovode brojni uposlenici gradskoh institucija.

“Moram reći da me je strah i pomisliti što će se dogoditi ako razum ne prevlada i ako se ne pronađe model za usvajanje gradskog proračuna bez kojeg je život u Mostaru nemoguć”, rekla je predsjednica Sindikata javne ustanove Dječji vrtići Mostar Dajana Golemac. Dodala je kako neusvajanje proračuna vodi do potpunog kolapsa. Iz sindikata vatrogasaca najavili su prosvjede upozoravajući da neće dopustiti prošlogodišnji scenarij po kojemu su im kasnile čak tri plaće.

Mostar je jedini u BiH gdje nisu nisu održani lokalni izbori u listopadu 2012. godine jer je ustavni sud te zemlje osporio izborne propise za grad na Neretvi. U međuvremenu je istekao mandat mostarskoga gradskog vijeća, a političari se čak 14 mjeseci ne mogu dogovoriti o promjeni izbornih pravila

“Ljudi u Mostaru su dovedeni do ruba očaja i sada moraju krenuti u borbu za goli opstanak”, rekao je predsjednik Sindikata mostarskih vatrogasaca Azur Čomor.

Prosvjede su djelatnici javnog komunalnog poduzeća Komos najavili za 8. siječnja, a s njima bi mogli prosvjedovati i predstavnici škola koje nemaju novac za prijevoz učenika i grijanje prostorija.

Mostar je jedini u BiH gdje nisu nisu održani lokalni izbori u listopadu 2012. godine jer je ustavni sud te zemlje osporio izborne propise za grad na Neretvi. U međuvremenu je istekao mandat mostarskoga gradskog vijeća, a političari se čak 14 mjeseci ne mogu dogovoriti o promjeni izbornih pravila kako bi se izabrao novi saziv gradskog vijeća i izabrao novi gradonačelnik koji bi mogli donositi odluke i o financiranju gradskih institucija. (politika-plus) 

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.