Sindikati tvrde da Vlada FBiH ukida topli obrok, naknadu za prijevoz i regres

Pozvali su Vladu FBiH da povuče prijedloge zakona i vrati ih na dodatno usaglašavanje.

Naime, prijedlozima zakona će de facto doći do ukidanja toplog obroka, naknada za prijevoz i regres čime će se izvršiti dodatni udar na džepove radnika. S obzirom da, ukoliko ne dođe do potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora i granskih kolektivnih ugovora, koji su propisivali obavezu poslodavcima za isplatu spomenutih naknada, više neće postojati zakonska obaveza poslodavaca da isplaćuju naknade, sasvim je opravdano očekivati da će doći do njihovog ukidanja, priopćili su.

Ovim će biti, kako kažu, naročito pogođen realni sektor, u prvom redu radnici kod privatnih poslodavaca, posebno tamo gdje nema ni sindikata.

Ne postoje nikakve garancije da će ove naknade biti transformirane u plaću radnika u istom iznosu (to će praktično ovisiti od dobre volje poslodavca), tako da je pitanje njihovog poreskog tretmana u ovom slučaju potpuno irelevantno. Ako se to desi, a velika vjerovatnoća je da će se desiti, biće to daleko ozbiljniji problem i gubitak za one radnike koji su značajan dio svojih „plaća“ primali kroz topli obrok i prijevoz (u prosjeku 200 KM mjesečno) nego postavljanje praga, odnosno definiranje porezne stope. Time se opravdanje predlagača da se želi postići poreska neutralnost pokazuje kao potpuno nerealno i neargumentovano, naveli su.

Takođe, dodaju i da je neophodno da se što prije uradi točna projekcija finansijskih efekata primjene predloženih zakona, jer se samo tako može steći realna slika o tome šta ustvari radnike očekuje, piše Klix.ba.

(www.jabuka.tv) 


4 komentara

 • Ukinite i topli I prevoz I regres I onda nas ubijte. To bi vam najpametnije bilo, sramite se, onda se nemojte pitati zasto ovoliki svijet odlazi, vec narode ko god moze bjezite iz ove j….e zemlje,neka je pojedinm dugo I siroko

  10
 • Radnici u privatnom sektoru ustvari nikad nisu ni imali topli obrok, naknada za prijevoz i regres. Tako da privatni sektor sigurno nece biti pogodjen. Javni sektor niti smije niti treba imati vece place od privatnog sektora. Drugi je par opanaka to sto treba stvorit preduvjete da se povecaju place u privatnom sektoru a ne da se bjezi u javni nebi li se dobilo osnovna prava radnika.

  11
  1
 • Gonite do nule.
  Plaće 500-600 KM mirovine socijalne 300-400KM a mnogi odradili 40 godina,sramota.
  Sreća ima Njemačka pa odoše mlađi ljudi a starijim se loše ovdje piše.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.