Sindikat ŽZH: Nacrt zakona predložen tek da bi se ukinuo besplatan prijevoz učenicima

U četvrtak, 23. siječnja u Širokom Brijegu održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom školstvu, na posve demokratski način. I to je sve što se tiče demokracije jer nekih stvari se nije smjelo niti dotaknuti, a kamo li o njima razgovarati.

Oni koji su nazočili raspravi imali su pregršt primjedbi na predložene izmjene i dopune Zakona. Na svakom članku obuhvaćenom ovim Nacrtom uočene su brojne nepravilnosti, i jasno je da su jučer predložene izmjene zakona napravljene kako bi se prikrila nesposobnost vladajućih struktura da osiguraju zakonom propisano. Čini se da je Nacrt zakona predložen tek da bi se ukinuo besplatan prijevoz učenicima i da bi se osigurala dva-tri radna mjesta za podobne.

Neka važna pitanja koja muče i roditelje i djecu i prosvjetne djelatnike nisu bili tema rasprave. A zašto nisu?

Tko to još brine o neoličenim zidovima dok je cijela kuća zahvaćena požarom? Zašto se nije razgovaralo o besmislenom, nezakonitom skraćivanju prvog razreda devetogodišnje osnovne škole, kad je već svima jasno da je ta odluka čisti promašaj? Već tri godine na kršenje dječjih prava upozoravaju učitelji, stručni suradnici, relevantne institucije na državnoj i međunarodnoj razini. Kada će to biti temom?

Zašto nije bilo riječi o pravilnicima za zapošljavanje? Pravilnik, koji je donesen prije nekoliko godina nije se smio ukidati. Mogao se samo korigirati. Ovako naša Vlada, zbog nepostojanja jedinstvenog pravilnika o zapošljavanju, ponovno troši sredstva proračunskih korisnika na izgubljene tužbe zbog kršenja zakona prilikom zapošljavanja.

Kada će se progovoriti o obvezi poštivanja važećih zakona i kolektivnih ugovora umjesto traženja načina da se zakoni i ugovori prilagode određenim osobama i situacijama? Moraju li te zakone poštivati samo oni koji nisu na vlasti? Ministri su razvili sustav donošenja raznolikih pravilnika i naputaka za postupanje,a izmjenama i dopunama pojedinih članaka važećeg Zakona o osnovnom školstvu samo proširuju svoje ovlasti koje nikako nebi smjele biti koncentrirane u rukama pojedinca. I onda se pitaju zašto im ne vjerujemo!!

Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj ponovno upozorava:

Nijedan zakon vezan za školstvo, koji je u suprotnosti interesima djece, roditelja i učitelja, ili se učitelji i roditelji nisu uključili u njegovo donošenje, ne može uspjeti. Upravo o tome moraju promisliti oni koji nestručno i stihijski odlučuju o obrazovanju u našoj županiji. Nije potrebno ništa izmišljati niti otkrivati toplu vodu. Treba samo osluhnuti one kojih se ti zakoni tiču, konzultirati vlastitu pamet i uključiti zrno savjesti. Samo tako se može postići minimum istinske demokracije i pravičnosti, koje su nam u ovom trenutku više nego potrebne.

Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama u ŽZH

Nema komentara

 • Ja neznam tko ima BESPLATAN PREVOZ Svaki mjesecim KUPIM KARTU nekad posudim novaca pa tražim posla da vratim jer NERADIMO NI JA NI SUPRUGA Evo ću kazati za manje od pola ovog mijeseca platio sam kartu za dvije Autobuske stanice Knešpolje Lise 21 KM PA TKO JE TU LUD

 • Fala Bogu da prevoz imaju neradnici Županije Općine te Profesori i Nastavnici a dijeca ako nemaju da kupe kartu nemogu se ni voziti Autobusom ko ime kriv

 • Prijedlog – da se osnuje nezavisna komisija sa stručnim osobama iz područja prava koja bi preispitala sva zapošljavanja u školstvu zadnjih deset godina.provesti reviziju diploma.naravno da to nije moguće sa ovom vrhuškom na vlasti ali uz adekvatni pritisak javnosti i to bi se dalo okrenuti uz svesrdnu pomoć medija kojima je došlo vrijeme da okrenu novi list svog obraćanja narodu Što do sada nije im bilo u interesu

 • jadni sindikati još jadniji oni koje vi predstavljate šta ste postigli dosada i nije mi jasno strategija vašega rada ako je štrajk onda je štrajk ali vaše okolišanje taman je dobrodošlo vladajućim kratko rečeno loše vodstvo

 • evo ja predlažem da svaki razred toliko traje uuuuuu koliko bi ministarstvo uštedilo šta bi ih se još moglo zaposliti u županiji koliko bi tek bilo savjetnika

 • Dokle ćete ravnatelji i Ministrice, i prosvjetna inspekcijo kršiti zakone i Ljudska prava kad primate profesore SAMO PREKO VEZE DESTLJEĆIMA? A ima pravilnik o zapošljavanju i vrijedi do donošenja novog samo treba na Sud i tužiti.

 • mismo štrajkali, sud nas utjerao u učionicu za dva dana kad smo tužili lani još nismo došli na red, tako da moj narode vi ne znate da je vaša vlada izgubila od nekih učitelja koji su imli sreće da su bili prvi, to je za 2011 i 2012 godinu 2013 tek slijedi,

 • samo se tužite po portalima..sindikat se nije ni poduzeo osim “usputno” za taj prvi razred.
  briga njih za djecu,samo im ne diraj topli i prijevoz ako treba dali bi da se skrate svi razredi po redu bude li nestajalo novca.

 • Znači u našoj županiji neće još dugo nestati novca-ima još puno razreda za skratiti kad nestane para..tek su na prvom razredu:) haha,koji cirkus od sustava i ljudi..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.