“Sigurne zone” za žene tijekom novogodišnje noći pokrenule raspravu u Njemačkoj

“Sigurna zona” kod berlinskih Brandenburških vrata u kojoj žene mogu prijaviti seksualno uznemiravanje tijekom proslave Nove godine pokrenula je raspravu u Njemačkoj.

Područje u kojem će biti volonteri njemačkog Crvenog križa zamišljeno je kao odvojeno mjesto u kojem utočište mogu pronaći žene koje mete spolnog uznemiravanja ili se ne osjećaju ugodno u drugim prostorima. Berlinska policija je kasno u petak objavila da je ona pozvala organizatora da uspostavi takvu zonu i da podržava taj koncept. No čelnik njemačkog policijskog sindikata Rainer Wendt kritizirao je tu ideju, tvrdeći da ona implicira da postoje i “nesigurne zone”. To je “poražavajuća poruka” i “kraj ravnopravnosti spolova, slobode kretanja i osobne autonomije”, istaknuo je Wendt u razgovoru za subotnje izdanje novina Neuen Osnabruecker Zeitung.

Wendt je ocijenio da se žene trebaju posvuda osjećati sigurno. Pitanje seksualnog uznemiravanja među masama ljudi aktualna je tema u Njemačkoj od proslave Nove godine prije dvije godine u Koelnu, kada je velik broj žena prijavio napastovanje. Nakon tih događaja podneseno je više od 1200 žalbi policiji i tužiteljima, a većina osumnjičenika bila je sjevernoafričkog ili arapskog podrijetla. Očekuje se da će i drugi njemački gradovi uspostaviti slične zone za nedjeljnu proslavu, a takvo je područje već postojalo i na ovogodišnjem Oktoberfestu.

(Hina)


2 komentara

  • Najsigurnija zona je: marvu istrat i vratit oklen je i dosla!!! To je najbolje! Vec ne radimse samo o tom! Koliko i je doslo zarazeno ebolom! To znaci zaraze, licenja, proizvodnja likova i samo licenje skuplje! Panika, panika, panika!!! Vec istraj i na miru ste!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.