Signal – aplikacija za dopisivanje koju preporučuje Snowden

Problem privatnosti u internetskoj komunikaciji sve više brine krajnje korisnike pa su i neke od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje, poput WhatsAppa, uvele jaču enkripciju poruka kako bi zaštitile korisnike od moguće povrede privatnosti. No, postoji jedna aplikacija koja svojim sigurnosnim protokolima jednostavno nadilazi ostale.

Signal je aplikacija koja dozvoljava mobilnim telefonima razmjenu enkriptiranih poruka bez da na svom serveru ostavlja njihove kopije. Aplikaciju je razvila neprofitna organizacija aktivista koji se bore za očuvanje privatnosti, a javno ju je promovirao i najpopularniji svjetski zviždač Edward Snowden.

Ova aplikacija veliku je popularnost stekla nakon afere u kojoj su hakeri uspjeli doći do e-mailova Johna Podeste, šefa kampanje Hillary Clinton. Nakon tog incidenta organizatori kampanje počeli su koristiti Signal kako bi komunicirali bez straha od eventualnog novog hakerskog napada.

Aplikacija je dosad skinuta preko 800.000 puta s App Storea i Google Playa u posljednja 2,5 mjeseca, a četvrtina je skinut s područja SAD-a.

U odnosu na ostale aplikacije za dopisivanje ovo je relativno mali broj, ali treba naglasiti da je većina tih skidanja obavljena na dan izbora za predsjednika SAD-a, a od tada joj popularnost samo raste.

(N1)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.