SFF: Najbolji film “Exile”, najbolji glumac Vangelis Mourikis

Nagrade 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) dodijeljene su večeras na svečanoj online ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo, u više kategorija za filmove koji su prikazani u okviru Natjecateljskog programa tog festivala.

“Srce Sarajeva” za najbolji film osvojio je “Exile” redatelja Visara Morine. Nagradu za najboljeg redatelja ovogodišnjeg festivala osvojio je Ru Hasanov za film “The Island Within”, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Marija Škaričić za film “Mare”. Najbolji glumac 26. izdanja SFF-a je Vangelis Mourikis za film “Digger” (Kopač).

Najbolji kratki film ove godine je “Antiotpad” redatelja Tina Žanića. “Srce Sarajeva” za najbolji studentski film dobio je “The Great Istanbul Depression” Zeynep Dilan Suren.

“Počasno Srce Sarajeva” dobili su redatelj Michel Franco i glumac Mads Mikkelsen.

“Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film dobio je “Merry Christmas” redatelja Mladena Kovačevića, a posebnu nagradu žirija film “Holy Father” redatelja Andreia Dascalescua. Nagrada Human Rights otišla je u ruke redatelja Radeta Ciornicica za film “Acasa, My Home”.

U selekciji Natjecateljski program – dokumentarni film publika je mogla pogledati 16 filmova, od toga osam svjetskih, po jednu međunarodnu i europsku, četiri regionalne i jednu bh. premijeru.

Natjecateljski program – kratki film gledateljima je ponudio deset filmova, od toga sedam svjetskih, jednu međunarodnu i pet regionalnih premijera.

Selekcija Natjecateljski program – studentski film sastoji se od 15 filmova, od čega su 10 svjetskih, tri međunarodne i dvije regionalne premijere.

U okviru ovogodišnje ceremonije dodjele, nagradu “Audentia” dobio je film “Garage People” Natalije Yefimkine.

U izboru za nagradu “Audentia” bilo je dvanaest dugometražnih filmova, iz programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Tu nagradu utemeljilo je Vijeće Europe i njezin fond Eurimages s ciljem promoviranja ravnopravnosti spolova u europskoj filmskoj industriji. “Audentia” je dodijeljena peti put, a Sarajevo Film Festival ima čast da ove godine bude domaćin.

Zbog pandemije virusa korona 26. Sarajevo Film Festival održava se online od 14. do 21. kolovoza. Ovogodišnji SFF otvorio je film “Koncentriši se, baba” bh. autora Pjera Žalice. Već prva dva sata prikazivanja taj film je gledalo 14.000 ljudi u 42 države svijeta. Taj film ipak je prikazan i to u Mostaru, na otvorenom, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.