Sezona u Međugorju: Talijani i dalje u krizi, ali zato raste broj gostiju iz Poljske, Slovačke…

Ako se po jutru dan poznaje, ova sezona u Međugorju bi mogla biti bolja nego je to bio slučaj ranijih godina.

Željko Vasilj, voditelj Ureda Turističke zajednice HNŽ u Međugorju, rekao je za Klix.ba kako su prvosvibanjski praznici pozitivan indikator za uspješnost ove turističke sezone.

Prošlog vikenda smo imali između petnaest i dvadeset tisuća hodočasnika u Međugorju, a dobar dio njih je još uvijek tu. Ovo je nama prva špica u sezoni i njome smo jako zadovoljni, a nagovještava uspješnu godinu koja bi mogla biti bolja od prethodnih. Prednjačili su i ovom prilikom Talijani i Poljaci, naša dva glavna tržišta, s tim da je talijansko tržište i dalje u stagnaciji, kaže Vasilj.

Broj Poljaka koji dolaze u Međugorje je u konstantnom porastu i oni su u broju dolazaka dosegli nekad nedodirljive Talijane.

Brojevi dolazaka za Uskrs bili su očekivani, nisu to rekordne brojke, otprilike kao prošle godine, što znači da i nismo prezadovoljni. Zato su nas ovi prvosvibanjski dolasci ohrabrili. Moramo računati s problemima u Italiji, ljudi koji dođu govore o ekonomskoj krizi i dalje, mnogi su ostali bez posla ili su im smanjene plaće. Morat ćemo prihvatiti tu realnost s talijanskog tržišta, ali tržišta istočne Europe i dalje rastu. Predvodi ih Poljska, a tu su Ukrajina, Slovačka i Mađarska, one će sigurno i ove godine imati znatan rast, objašnjava Vasilj.

Međugorje je svih ovih godina uspjelo izgraditi smještajne kapacitete s kojima se nitko u zemlji i regiji ne može usporediti, a izgradnja i dalje ne posustaje.

Više od dvadeset tisuća kreveta imamo sada i oni su sasvim dostatni da pokriju sve potrebe i u onim udarnim danima. Nekad smo goste morali smještati u okolnim mjestima, čak u Čapljini, Širokom Brijegu ili Mostaru, kaže nam Vasilj.

Vlasti svih razina rade dosta na izgradnji infrastrukture. Za mjesec dana trebao bi svečano biti otvoren kružni tok na ulazu u Međugorje, a najveća očekivanja su od izgradnje prometnice koja bi Međugorje povezala s autocestom i GP Bijača.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Moj Vasilj zar nista nisi naucio, nemoj pricati o tome kao ‘turizmu’ ili ‘vjerskom turizmom’ kao svi drugi u svijetu, napast ce te turbo vjernici, to je hodacasce, a ne turizam!

  • Znam da istina boli ali primite to na znanje zuvijek; ovi su Gospini hodočasnici izabrani da dodu u ovo vrijeme ,a drugi u svoje vrijeme.
    Popratni sadrzaj ve uvjeki biti ,a i neka ga ,nitko nije protiv toga. HVALJEN ISUS I MARIJA !

    • Hoce li se u taj ”popratni sadrzaj” ikad ukljuciti i fiskalne kase, placanje poreza, boravisne naknade, zemljisne dozvole, gradjevinske dozvole, postivanje prava radnika, i ostale tekovine i karakteristike transparentnog i odgovornog drustva? Licemjeri.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.