Seul tvrdi da je Kim Jong-un živ i dobro – Jabuka.tv

Seul tvrdi da je Kim Jong-un živ i dobro

Vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong Un, “živ je i dobro”, rekao je glavni savjetnik za sigurnost južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, odbacivši glasine o Kimovom zdrvastvenom stanju nakon što je izostao sa obilježavanja važne godišnjice.

Nagađanja o Kimovom zdravlju pojavila su se nakon što Kim prvi put jer nije nazočio obljetnici rođendana osnivača Sjeverne Koreje, svog djeda Kim Il Sunga, 15. travnja. To je najvažniji datum na političkom kalendaru zemlje.

Stav naše vlade je čvrst, rekao je Moonov specijalni savjetnik za nacionalnu sigurnost Moon Chung-in, u intervjuu za CNN u nedjelju. Kim Jong-un je živ i dobro.

Savjetnik je rekao da se Kim nalazi u Wonsanu – resortu na istoku zemlje – od 13. travnja, dodavši: Nikakva sumnjiva kretanja dosad nisu zabilježena.

Kim se nije pojavio u javnosti otkad je 11. travnja predsjedao sastankom politbiroa Radničke stranke, dok su naredni dan državni mediji izvijestili kako vrši pregled borbenih zrakoplova protuzračne obrane.

Njegov izostanak potaknuo je seriju nepotvrđenih medijskih napisa o njegovom lošem zdravstvenom stanju, što su dužnosnici u Seolu prethodno odbacili.

Nemamo što potvrditi i nikakva posebna kretanja nisu zabilježena u Sjevernoj Koreji dosad, rečeno je u izvješću ureda predsjednika Južne Koreje prošli tjedan.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Yeon-chul u ponedjeljak je ponovio rečeno, dodavši da je pouzdani zaključak izvučen iz kompleksnog obavještajnog procesa prikupljanja i obrade podataka.

Komentari dolaze dvije godine nakon Kimovog i Moonovog summita u demilitariziranoj zoni koja dijeli poluotok.

Seul je ovu obljetnicu obilježio ceremonijom na najsjevernijoj željezničkoj postaji Južne Koreje, kako bi iskazao predanost željezničkom projektu koji bi trebao povezati dvije zemlje.

No, veze dviju Koreja uvelike su zaleđene, dok su pregovori između Washingotna i Pjongjanga također na mrtvoj točki.

Smrtna opasnost

Daily NK, online medij koji vode sjevernokorejski prebjezi, izvijestio je da je Kim na liječenju nakon kardiovaskularne operacije na kojoj je bio ranije ovaj mjesec.

Gdje je Kim Jong Un? Kineski mediji pišu da je mrtav, japanski da je u komi

Citirajući nepoznati izvor unutar zemlje, rečeno je da Kim, koji je u srednjim 30-im, trebao hitnu operaciju zbog kroničnog pušenja, debljine i osjećaja zamora.

Nedugo kasnije, CNN je izvijestio da Washington nadgleda obavještajne krugove koji tvrde da je Kim u velikoj opasnosti nakon operacije, citirajući što je rekao anonimni američki dužnosnik.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je odbacio napise da je Kim bolestan, no, odbio je potvrditi kad je zadnji put kontaktirao s njim.

U ponedjeljak su službene sjevernokorejske novine Rodong Sinmun izvijestile su da je Kim poslao poruku zahvale radnicima na ogromnom turističkom projektu Wonsan Kalma.

Bilo je to posljednje u seriji izvješća koja su se pojavila u Kimovo ime, iako nijedno nije imalo Kimovu sliku.

Satelitske slike koje je pregledao američki istraživački centar 38North, prošli tjedan su na stanici u Wonsanu pokazale vlak koji najvjerojatnije pripada Kimu.

Upozoreno je da nazočnost vlaka ne upućuje ni na što po pitanju njegova zdravlja, no da daje težinu napisima da se Kim nalazi na istočnoj obali zemlje.

Andrej Lankov, direktor tvrtke Korea Risk, rekao je da bi svi napisi trebali biti uzeti sa zrnom soli, no naglasio je da je Kimov nestanak neuobičajen.

Iz nekog razloga, on nije sposoban javno djelovati, rekao je Lankov agenciji AFP.

I prethodna Kimova izbivanja iz javnosti poticala su nagađanja o njegovu zdravlju.

2014. nestao je na šest tjedana prije nego što se pojavio sa štapom. Nekoliko dana kasnije, južnokorejska obavještajna agencija rekla je da je bio na operaciji uklanjanja ciste s gležnja.

(Hina)


12 komentara

 • Da, vrlo je zanimljivo i nadasve potrebno pisati o tomu kako je i gdje je predsjednik Koreje!?
  Pšemo o svemu i svačemu,ali ne pišemo dovoljno,ili nimalo o tomu kako recimo u gradu Mostaru u ovom momentu/Corone virusa/ postoji najmanje sedam do deset gradilišta koja nemaju valjane dozvole za gradnju!
  GRADI SE NA CRNO!! BEZ VALJANE _ NIKAKVE DOKUMENTACIJE!!

  To u pravilu rade ljudi koji su bliski/rodbinski ili statusno HDZ-u. Grade što i gdje žele i nikoga ne pitaju.
  Gdje su u svemu tomu svi ostali građani koji poštuju zakonske propise i regulative? Do kada će nekoliko kriminalaca iz gradskog odjela za urbanizam i građenje,te gradske inspekcije uništavati ovaj grad?
  Zar će većina dopustiti da ih nepismena,bahata i arogatna manjina pobjedi,nadjača i dozvoli im da od grada rade svoju prćiju?

  Eto o ovome bi recimo, valjalo pisati svaki dan. A ne o Koreji i li S.Vučković…ili K.Ronaldu…

 • Umorna je ova tema. Radi se o vrhu HDZ stranke.
  Nista vise.
  Treba upamtiti i djeci pficsti tko i sta su bili ti ljudi.
  POHLEPNI NELJUDI

 • Bog,nagrađuje poštene ljude,a miče pohlepe zločeste i narcisoidne a takvih je danas dosta.Kako posiješ tako i poženješ!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.